Начало / Свят / Приложенията за мобилни телефони, игрите и „YouTube” карат децата да четат по-малко

Приложенията за мобилни телефони, игрите и „YouTube” карат децата да четат по-малко

Приложенията за мобилни телефони, телефонните и видео игри, както и търсачката „YouTube” са сред факторите, които карат децата да четат по-малко, съобщи „Гардиън”. Данните са от „Nielsen BookScan” – компания, която се занимава със статистики от издателския бизнес. Изводите са вследствие на проучване, проведено през юни, в което са взели участие 2 000 британски деца и родители.

Според изследването активността на децата относно четенето намалява през последната година. Тези, които не четат са се увеличили от 13% до 27%. Забелязва се тенденция в поведението на децата между 11-17 години, които предпочитат игри на електронни устройства пред четене.

Добрите новини са, че все още 60% от децата четат за удоволствие. Като се добавят и тези, на които родителите им четат редовно, процента се качва до 72. Въпреки това, играта на приложения на мобилни телефони, изпращане на СМС-и и гледане на клипове в „YouTube” заема все по-голяма част от времето на децата, за сметка на четенето.

От „Nielsen BookScan” смятат, че новите технологии не са изцяло в минус за подрастващите в това отношение. Те могат да бъдат използвани за подтикване на децата към четенето. Според специалистите, родителите не трябва да карат децата си да избират между електронните  устройства и четенето, а по-скоро да ги стимулират да четат или да търсят литературна информация чрез своите джаджи.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

img_0992

Инспектор Гамаш сее справедливост и в класацията на „Ню Йорк Таймс”

Шестнайсетата история с него е на върха сред бестселърите Луиз Пени подхваща поредицата си с …