Начало / Критика / 7 житейски урока от „Великият Гетсби”

7 житейски урока от „Великият Гетсби”

Вчера се навършиха 117 години от рождението на Франсис Скот Фицджералд – един от класиците на американската литература. Неговият роман „Великият Гетсби” е много актуален в последно време, особено след новата му холивудска адаптация на Баз Лурман с участието на Леонардо Ди Каприо. Представяме ви 7 житейски урока от тази книга, устояла теста на времето, публикувани в huffingtonpost.com.

1. Оптимизмът е благородна черта, дори да е безплоден. В цялата книга Гетсби е представен като човек на надеждата, независимо от трудностите, пред които се изправя и лъжите, които изрича. Той се бори за нещата, които са му на сърцето, докрай.

2. Парите не могат да ти купят нито любов, нито приятели. Гетсби се опитва да впечатли Дейзи със своето богатство и вещите, които притежава. Тя обаче бива отблъсната, когато разбира, че той е натрупал богатството си по нелегален начин. Освен това, макар да е адски популярен докато е жив, никой не отива на погребението му, освен Ник.

3. Необузданата страст не винаги е нещо положително. Аферата на Джей Гетсби и Дейзи остава незабелязана за известно време, преди той да се издаде публично. Може би, ако беше по-сдържан, връзката им щеше да продължи по план. Том Бюканън пък в яда си чупи носа на своята любовница – отново израз на невъздържаност.

4. Не е толкова лесно да оставиш миналото си назад. Едно от най-важните неща, които тази книга ни казва, е че е трудно човек да избяга от миналото си. Колкото и да се опитва, Гетсби не успява да се откъсне от репутацията си на контрабандист.

5. Не критикувай постоянно другите. Романът ни показва и как Ник не критикува никой, който е по-зле от него. Това му дава възможност да погледне по-надълбоко, да види под различна перспектива материализма на 20-те години на ХХ век.

6. Физическата красота е нещо непостоянно и мимолетно. Дейзи е показана като някаква красива картина, а не като истински човек. Тя омагьосва Гетсби, но в крайна сметка го изоставя, въпреки невероятните му усилия.

7. Грешни предположения. Цялата творба е базирана на грешните предположения на едни персонажи за други. Не трябва да бързаме да съдим преди да открием наистина какво се е случило.

Свързани заглавия
7 житейски урока от „Ана Каренина“

Различни издания на „Великият Гетсби“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …