Начало / Свят / Алис Осуалд спечели наградата „Warwick prize for writing”

Алис Осуалд спечели наградата „Warwick prize for writing”

Алис Осуалд спечели наградата „Warwick prize for writing”, съобщи „Гардиън”. Тя получи приза за своята творба „Memorial”, която представлява нейна версия на Омировата „Илиада”. Осуалд прибавя към сметката си 25 000 паунда.

Поетесата сподели, че в произведението си е опитала да изкара „Илиада” от популярния й статус на творба, която се чете само в училище и представлява клише за Древна Гърция. Акцентирано е на някои на вид незначителни, но ключови според авторката персонажи. Тя заяви, че е благодарна както на екипа на журито, така и на Омир, за спечелването на отличието.

Професор Иън Сансъм, председател на журито, сподели:

 „Беше единодушно решение да дадем тазгодишната наградата на „Memorial”. Това е книга, която изковава собствения си начин на изразяване. Гледа към настоящето и миналото, комбинира личното и политическото. Аз и моите колеги бяхме силно развълнувани от демонстрацията на богато въображение и интелектуална амбиция”.

„The Warwick Prize for Writing” се дава на всеки 2 години за произведение на английски език във всеки жанр или форма. От 2008 г. се спонсорира от университета „University of Warwick”.

Алис Осуалд е британска поетеса, родена през 1966 г. Публикувала е 8 книги. Носителка е на различни награди, сред които „Forward Poetry Prize”, „Т.С. Елиът” и др. През 2011 г. беше номинирана отново за „Т.С. Елиът”, но се отказа от номинацията си заради съмнения в прозрачността на фирмата, спонсорираща отличието.

Фото: edinburghfestival.list.co.uk

Омировата „Илиада” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20220531090536-62961a21d287403399e5d5a3jpeg

Новата книга на Джон Гришам – от класацията на „Ню Йорк Таймс“ вече и на български

Художествена литература 1. „Спаринг партньори“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „Никога повече“ от …