Начало / Критика / 7 житейски урока от „Ана Каренина“

7 житейски урока от „Ана Каренина“

Само преди малко повече от седмица се навършиха 185 години от рождението на Лев Толстой. Той е един от най-големите в руската литература. През миналата година пък излезе нов филм по вечния му роман „Ана Каренина”. Сайтът huffingtonpost.com ни показва 7 житейски урока, които могат да бъдат извлечени от тази книга.

 1. Не всичко, което блести, е злато. Вронски е предпочитаният избор от жените в книгата. Той е красив и обаятелен. Накрая обаче те остават с разбити сърца. Една книга не бива да се съди само по корицата.

 2. Разводът трябва да е социално приета норма. Вярно е, че често разводите се отразяват зле на децата в началото, но научните изследвания показват, че огромна част от тях се адаптират с времето и дори са благодарни за решението на родителите си. Ако Ана и Каренин можеха спокойно да се разведат, никой нямаше да страда толкова. Но пък нямаше да имаме вечната класика…

 3. Избързването с брака не е мъдро решение. С времето хората се женят все по-късно, като средната възраст за жени вече е 27, а за мъже – 29. Това е умен ход както от емоционална, така и от финансова гледна точка. Толстой е предсказал това в романа си – Левин се жени на 32 и е най-щастлив.

 4. Което е така, е така. Вярно е, някои от законите в творбата не са справедливи към Ана Каренина. Но те са съществували. При такава ситуация, трябва да се съобразим със статуквото, а не да задълбаваме в това кое е честно и нечестно, когато така или иначе нищо не можем да променим.

 5. Романтиката и истинската любов съществуват. Макар съдбата на Ана да е трагична,  книгата показва, че истинската любов съществува. Левин е омагьосан от Кити от мига, в който я вижда. Той не се отказва от нея дори след като тя го отблъсква. Макар да имат трудности, накрая заживяват в синхрон.

 6. Рутината не е нещо тъпо. Отново взимаме пример от Левин. Той не се притеснява от произхода си на земеделец и продължава да е верен на навиците си – ранно ставане и усилена физическа работа. Това му носи щастие.

 7. Да живееш простичко не е лошо. Често тези, които са реалисти и не се опитват да вземат всичко, постигат най-големи успехи. Най-важно е да си верен на себе си. Самият Толстой често е изразявал възхищението си от живота на крепостните селяни.

„Ана Каренина“ тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …