Начало / България / Излезе новата книга с поезия на Владислав Христов “Фи”

Излезе новата книга с поезия на Владислав Христов “Фи”

Новата книга с поезия на Владислав Христов “Фи” на изд.“Ерго”е вече факт.

Ето и първите мнения за нея:

“Големият талант на Владислав Христов се състои във възможността му да търси и намира нови гледни точки към познатото, всекидневното, а от друга страна да отваря пролуки към космичното битие на човека. Именно полагането на човека в границите на предметния свят и издърпването му извън него в рамките на едно стихотворение, при това пестеливо, ударно, но и деликатно, е специфичното умение на автора. Простотата, чистотата на стихотворенията, тяхната естественост, летливост, но и внезапните им прозрения, правят тази поезия една от най-добрите сред разнообразните гласове на съвременните ни поети.”
Силвия Чолева

“Владислав Христов не пропуска да създаде „новинарски” контекст за миналото на удивителния миг на осъзнаване, за безнадеждното бъдеще на този отлитащ миг. Оттам и кроткият трагизъм на тези стихотворения, които хем са малки по обем, хем внушават големи пространства за разгръщане на смисъла. Но и плашещо спокойствие, своеобразна безлюдност, майсторски изваяна пластична пустота, фотографски капризи на погледа, който се превръща в слово…”

Марин Бодаков

“Да кажем така – φ , златното сечение. Божественото сечение. Ирационално число ≈ 1,618… Ирационално като поезията, забравила за гравитацията. Летяща поезия: една ефирност на движението, което едва се вижда, едва се забелязва. Минимализъм? Не, детайлизъм: всяко нещице е важно, всяко парченце има значение. Това е поезия на малките важни неща.”
 Митко Новков

Владислав Христов е роден през 1976 г. в гр. Шумен. Живее и работи като журналист в София. Има многобройни публикации в периодичния литературен печат – “Granta”, “Литературен вестник”, “Съвременник”, “Страница”, “Факел”, “ЛИК” и др. Издадени книги – “Снимки на деца” (кратки прози, 2010), “Енсо” (стихове, 2012, номинирана за наградата “Иван Николов”), “Фи” (стихове, 2013). Член e на международната организация “The Haiku Foundation”. Носител е на първи награди от конкурсите – за кратка проза на LiterNet & eRunsMagazine (2007), националния конкурс за хайку на свободна тема (2010) и международния конкурс “Cherry blossom” (2011). Три поредни години е в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа. Негови хайку са публикувани в изданията на Американската хайку асоциация “Frogpond”, Световния хайку клуб “World Haiku Review”, както и в “Simply Haiku”, “Whirligig”, “Sketchbook”, “The Heron’s Nest”, “Мodern Haiku”, “Notes from the Gean”, “Lynx”, “Naiku Heute”, “Asahi Haikuist Network”, “The Mainichi Daily News” и мн. др., част са от международни антологии и сборници. Текстове на Владислав Христов са издавани на английски, немски, френски, испански, италиански, японски, руски, хърватски, арабски и унгарски езици. Организатор е на много инициативи, свързани с популяризирането на хайку в България.

„Фи“ от Владислав Христов тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …