Начало / Любопитно / Преломният септември – между събитията и книгите. 10 заглавия, препоръчани от Клуба на книжарите от „Хеликон“

Преломният септември – между събитията и книгите. 10 заглавия, препоръчани от Клуба на книжарите от „Хеликон“

Повечето знакови събития в българската история се случват през септември.  Поколенията тепърва ще произнасят присъди, ще дават оценки, ще се люшкат между  патоса и поражението, затворени в страниците. Ще четат с еднакво въодушевление както поемата „Септември“ на Гео Милев, така и „Сестри Палавееви“ на Алек Попов. Ние не спорим с академичните умове, нито имаме за цел да провокираме политиците. Нашата задача е да изложим на книжните рафтове тези актуални заглавия, които фактологически  интерпретират времето на прелом. Разчитайки ги правилно всеки българин има шанс да проумее своята съдба.

ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯТА:

-6 септември, 1885г. –  Съединението  на Княжество Българи и Източна Румелия

– 9 септември 1944г.  – Преврат и промяна на държавната власт

– 22 септември 1908г. – Независимостта на България

– 23 септември 1923г. – Септемврийското въстание , първото антифашистко в най-новата ни история.

КНИГИТЕ

 История на Българите Т 3: От Освобождението /1878/ до края на Студената война

Освобождението на България през 1878 г. поставя началото на нова епоха в историята на България. Особено внимание тук е отделено за изясняване на такъв значителен акт на българския народ, какъвто е Съединението на Княжество България и Източна Румелия и неговата защита с политически и дипломатически средства, както и чрез победата ни в Сръбско-българската война от 1885 г. В този етап от развитието на страната се откроява величествената фигура на големия наш политик и държавник-националист Стефан Стамболов..

Обявяването на Независимостта в 1908 г. е следващо голямо национално постижение за България, за което най-големи заслуги имат цар Фердинанд и министър-председателят Александър Малинов. Това събитие е последвано от войните за национално обединение 1912 —1918 г. При разглеждането им е преодоляно старото научно схващане за т.нар. „ завоевателни цели “ на въпросните войни, като е възприето съвременното виждане като войни за обединение към Отечеството на останалите под чужда власт български земи.


Български хроники Т.3  от  Стефан Цанев

„Оттук нататък, читателю мой, трябва да внимаваме – навлизаме в опасна зона. Древната ни история е обвита в мъглата на митовете – може да ги доизмисляш, може да ги доукрасяваш; възрожденците ни са обрамчени с ореоли – може да ги лъскаш възторжено или да ги човъркаш дребнаво; няма митове, няма ореоли, личностите са почти живи, ей ги на – само на крачка пред нас, само век е минал…“, пише анторът

 

  Българската национална кауза /1762-2012/  от Григор Велев

По своето съдържание и особености книгата е твърде близка и до енциклопедичните текстове. Това я превръща в своеобразен „пътеводител“ или „наръчник“ в онази интелектуална и обществена материя, която авторът основателно дефинира като „градивен национализъм“.

 

История на България Т.III: История на нова България 1878-1944 от Елена Стателова и Стойчо Грънчаров

Това е книга за новото раждане на българската държавност, за сизифовските усилия на няколко поколения българи.

 

Строителите на съвременна България Т.1-2 от  Симеон Радев

„Обнародването на настоящата книга ще се види на мнозина преждевременно. Една история на съвременна България ще бъде наистина възможна, след като се появят: мемоари, които да открият интимната и психологическата страна на събитията; монографии върху развитието на стопанския ни живот и на държавните ни учреждения; обширни изследвания на епохата на Възраждането, в която се крият новите избори на българския национален дух и зачатъците на свободното ни политическо съществуване; и най-сетне – истински разобличения за политиката на великите сили, които са упражнявали тъй често решаващо влияние върху съдбините на България.

 

 Георги Димитров. Една критическа биография от Мона Фосколо

Книгата съдържа голям обем информация, която не е била обединявана под тази форма: от български, руски, английски и френски източници, от публикувани произведения и архиви… Личността на Димитров позволява да се разбере по-добре не само историята на България от първата половина на ХХ век, но и историята на международното комунистическо движение, а оттам и на Европа… Авторката осветлява големите моменти от живота му: активната подготовка в профсъюзната среда, Септемврийското въстание 1923 г., атентата 1925 г., годините в изгнание и нелегалност, Лайпцигския процес, дейността в Коминтерна, Втората световна война и обявяването на „народната република.

 

Завоите на българската история от Валентин Бояджиев

Книгата представя малкоизвестни факти и събития от историята на Третата българска държава. Някои от тях са останали в зоната на мълчанието за официалната историография, други са потънали в прахта и патината на отминалите десетилетия, забравени дори от професионалните изследователи на вчерашния ден. Събитията от стара България са пресъздадени чрез образите на популярни политици, писатели, актьори, музиканти, художници, журналисти и Завоите на историята. Любопитният детайл, парадоксалният ракурс, търсенето на куриоза дори в сериоцната и трагична страна на историята, правят тази книга особено привлекателна за всеки, който бяга от скучното четиво. От книгата става ясно как княз Фердинанд награждава с орден своя адаш автоконструктораПорше, само защото е почитател на марката. Читателите ще научат кой е нашият лекар, вербуван от руснаците, който години наред е измъквал секретна информация от самия Бенито Мусолини. Специален очерк е посветен на един популярен герой от близкото минало – държавника Кимон Георгиев, който успява да спаси Пиринска Македония от апетитите на Тито. Не е премълчана и ролята на Молотов да останем без Беломорието след войната.

 

Красивите лица на терора от Цветана Кьосева

Книгата съдържа есета за жени, участвали директно в терористични актове и политически убийства – Мара Бунева, МенчаКърничева, Мариола Сиракова, Йонка Корделска, Надежда Попова, Рада Дуковска, Мария Прудкина, Ана Вентура, Виолета Якова, Стефанка Хайлазова, Здравка Кемилева, Митка Гръбчева, Донка Ганчева, Ганка Рашева. Те са разделени в три групи в съответствие с историческите периоди, в които действат. Малкото, което е известно до момента за тези жени, не може да ни даде истинска представа за тях, защото е плод на старото време на идеализъм. Разкритите наскоро полицейските архиви и лични досиета ни позволяват да надникнем в интимния свят на жените терористки, да разкрием мотивите им, да предадем и другата „истина“ за подвизите им.

 

 Българският комунизъм – дебати и интерпретации

Настоящият сборник представя материалите от кръглата маса „Българският комунизъм – две десетилетия по-късно“, посветена на състоянието на проучванията и обществената рефлексия върху комунистическия режим в България след неговия разпад. Сборникът очертава две различни фази, маркиращи началото на един по-общ исторически и обществен дебат за това как се мисли комунистическото минало и за формите на неговия живот в настоящето.

 

Тодор Живков. Биография от Христо Христов

Двадесет години след оттеглянето на Тодор Живков от власт разследващият журналист и документалист Христо Христов предлага най-подробната биография на бившия генерален секретар на Българската комунистическа партия, управлявал 35 години България. Авторът смята, че две десетилетия след рухването на комунизма в Източна Европа, са достатъчна дистанция за намирането на действителния образ на човека, с когото се отъждествява по-голямата част от комунистическата епоха в България.

 

 

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …