Начало / Свят / Ганайски автор стана жертва на терористичните атаки в Кения

Ганайски автор стана жертва на терористичните атаки в Кения

Кофи Аунор, уважаван ганайски поет, писател и бивш дипломат, стана жертва на терористичните атаки в Кения, съобщи „Гардиън”. Както е известно, терористичната организация „Ал Шабаб” атакува  търговския център „Уестгейт” в Найроби, столицата на страната.

78-годишният автор е бил в Кения по повод литературния фестивал „Storymoja Hay literary festival”, който е посветен на африканското писане и разказване. „Професорът”, както било прозвището на Аунор, не се появил на събитие, в което трябвало да вземе участие.

Впоследствие организаторите получили сигнал, че тялото му е намерено след атаките на „Ал Шабаб”. Аунор бил отишъл до мола със своя син Афетфи. Той оставил баща си в колата. Не се знае дали Аунор е бил нападнат там, или пък е влязъл в „Уестгейт”, притеснен за сина си, след като е чул изстрели. Афетфи е прострелян в рамото, но е без опасност за живота и се възстановява в болница в Найроби. Беше организиран помен на Кофи Аунор в Найроби. Той се състоя в националния музей в града.

Кофи Аунор е ганайски автор, роден през 1935 г. Той е известен с експерименталната си поезия, в която основни теми са традициите на неговия народ еуе, както и религиозния символизъм на Африка. Написал е и признатия роман „This Earth, My Brother”. Бил е близък до бившия ганайски президент Джон Атта Милс.

Фото: african-center.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (17 януари – 23 януари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева 3. …