Начало / Читатели / „Отново Прованс” от Питър Мейл (ревю)

„Отново Прованс” от Питър Мейл (ревю)

Елена АЛЕКСИЕВА –  книжар от „Хеликон-Бургас”

С леко сърце и с пълна душа,с точната доза английски хумор и с капка френски артистизъм…Ей така по Питър Мейловски се пишат увлекателните книги за онова целунато от бога кътче на света – Прованс.

Новата книга на Мейл „Отново Прованс”  е последната част от трилогията посветена на френския Юг,с неговите хора и уникалните им обичаи, с неповторимата храна и френското вино.

Минали са четири години прекарани от Питър Мейл и съпругата му предимно в Америка,когато нашите герои се завръщат отново в Прованс.Нещо не им достига в страната на неограничените възможности, липсва им целия спектър от гледки,звуци,миризми и усещания,които са приемали за даденост в Прованс-липсва им аромата, липсва им вкуса, липсва им и настроението на Прованс – от уханието на мащерка и розмарин по полята и  неповторимия вкус на трюфел в чинията до водовъртежа на пазарите в неделя сутрин.

Питър Мейл ни хваща за ръка и умело ни повежда през маслиновите дръвчета и цъфналите лавандулови полета на едно чувствено кулинарно пътешествие… отново в Прованс! Още с първите страници се потапяме в една шеметна история-ставаме свидетели  на убийството на красивия месар Арно,разбираме как може въображаемо да бъде изградено  идеалното френско село,какво е усещането да посетиш училище за „носове” в малкото градче Лардие.
Водят ни на типичния провансалски пазар – с яркостта на цветовете,с изобилието,шумовете,понякога ексцентричните продавачи,предлагащи  ту резен сирене, ту хапка тапенада върху препечена филийка – всичко това превръща досадното задължение на  пазаруването в сутрешна забава.Цяла глава от книгата е написана като един своеобразен пътеводител на Марсилия за начинаещи и за…ценители.Марсилия – градът с международно позната идентичност,мястото,чийто чар се корени в средиземноморския дух,харизматичната автентичност и най-прочутото от всички марсилски ястия – рибената супа буябес-невъобразимо ароматна,с коприненогладка консистенция,проблясваща в шафраненозлатисто на искрящото слънце… И още много истории в типичното за Питър Мейл  добродушно английско остроумие.

P.S. И един съвет от мен – никога не посягайте към трилогията  на Питър Мейл за Прованс на гладен стомах и с пресъхнало гърло… Всеки ред в тези книги води до неконтролируем глад за хубава храна и глътка вино, вездесъщите радости на живота!

„Отново Прованс” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …