Начало / Читатели / „Отново Прованс” от Питър Мейл (ревю)

„Отново Прованс” от Питър Мейл (ревю)

Елена АЛЕКСИЕВА –  книжар от „Хеликон-Бургас”

С леко сърце и с пълна душа,с точната доза английски хумор и с капка френски артистизъм…Ей така по Питър Мейловски се пишат увлекателните книги за онова целунато от бога кътче на света – Прованс.

Новата книга на Мейл „Отново Прованс”  е последната част от трилогията посветена на френския Юг,с неговите хора и уникалните им обичаи, с неповторимата храна и френското вино.

Минали са четири години прекарани от Питър Мейл и съпругата му предимно в Америка,когато нашите герои се завръщат отново в Прованс.Нещо не им достига в страната на неограничените възможности, липсва им целия спектър от гледки,звуци,миризми и усещания,които са приемали за даденост в Прованс-липсва им аромата, липсва им вкуса, липсва им и настроението на Прованс – от уханието на мащерка и розмарин по полята и  неповторимия вкус на трюфел в чинията до водовъртежа на пазарите в неделя сутрин.

Питър Мейл ни хваща за ръка и умело ни повежда през маслиновите дръвчета и цъфналите лавандулови полета на едно чувствено кулинарно пътешествие… отново в Прованс! Още с първите страници се потапяме в една шеметна история-ставаме свидетели  на убийството на красивия месар Арно,разбираме как може въображаемо да бъде изградено  идеалното френско село,какво е усещането да посетиш училище за „носове” в малкото градче Лардие.
Водят ни на типичния провансалски пазар – с яркостта на цветовете,с изобилието,шумовете,понякога ексцентричните продавачи,предлагащи  ту резен сирене, ту хапка тапенада върху препечена филийка – всичко това превръща досадното задължение на  пазаруването в сутрешна забава.Цяла глава от книгата е написана като един своеобразен пътеводител на Марсилия за начинаещи и за…ценители.Марсилия – градът с международно позната идентичност,мястото,чийто чар се корени в средиземноморския дух,харизматичната автентичност и най-прочутото от всички марсилски ястия – рибената супа буябес-невъобразимо ароматна,с коприненогладка консистенция,проблясваща в шафраненозлатисто на искрящото слънце… И още много истории в типичното за Питър Мейл  добродушно английско остроумие.

P.S. И един съвет от мен – никога не посягайте към трилогията  на Питър Мейл за Прованс на гладен стомах и с пресъхнало гърло… Всеки ред в тези книги води до неконтролируем глад за хубава храна и глътка вино, вездесъщите радости на живота!

„Отново Прованс” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

booktrib_GamblingMan-scaled

Дейвид Балдачи зарадва феновете си с нов трилър

Новата му серия бързо се сдобива с популярност Алойшъс Арчър, както се казва главният ѝ …