Начало / Критика / Страхове, пред които са изправени писателите

Страхове, пред които са изправени писателите

Писателите са изправени пред различни препятствия, когато трябва да изготвят дадено произведение. Особено това важи за тези, които правят първите си стъпки в тази сфера. За сайта terribleminds.com Андреа Филипс (39), авторка на нехудожествената творба „Creator’s Guide to Transmedia Storytelling” и романа „The Daring Adventures of Captain Lucy Smokeheart”, обособява страховете в 4 категории. Ето ги и тях:

1. Страх от липса на талант. Един от най-разпространените страхове – мислите си, че идеята ви е прекалено амбициозна или се страхувате от последствията, след като напишете книгата. Естествено, да бъдеш писател означава да поемеш риск. Но да бъдеш артист, включва умението да осъзнаеш риска и да продължиш напред. В крайна сметка най-разпространеният начин за това да станем по-добри в нещо е да го правим повече – в случая – да пишем повече и повече думи.

2. Страх от реакциите. Смятате, че добрите реакции са от учтивост, а лошите са 100% верни. Всъщност истината е някъде по средата. Този страх се появява най-вече в ранната фаза, когато пишете, но още нямате нито една книга на името си. Понякога се среща и след публикация. Първо, не трябва да търсите одобрението само на най-близките и второ, не можете да се харесате на всички. Просто приемете, че някой ще мразят труда ви при всички случаи. Ако наистина сте толкова зле има само един начин, за да се подобрите – трябва да пишете повече и повече думи.

3. Страх относно публикуване. Притеснявате се, че няма да можете да си изкарвате прехраната с писане. Пък и не разбирате от промотиране и маркетинг. Смятате, че сте обречени. Много хора, захванали се с писане, се страхуват от тези неща още преди да са направили първата стъпка. Не е лошо първо да се вложи усилие, да се завърши ръкопис, да се опитаме да намерим някой, който да публикува въпросния ръкопис. Истината е, че едва ли вашата книга ще е моментален бестселър № 1. Но пък, дори да не успеете, поне ще сте опитали. За да имате шанс за успех, трябва да пишете повече и повече думи.

4. Страх от това да бъдете оценяван/оценявана. Опитите да задоволите вкуса на всички са почти винаги неуспешни. Това само вреди на писането. Не забравяйте, че най-добрият начин да се покажете в най-добра светлина, е да бъдете откровени, да напишете нещо, което е наистина близо до сърцето ви. Рисковано е да допускате хората до нещо толкова лично, но пък целият живот е изпълнен с рискове. Погледнете страха в очите, не отстъпвайте и пишете повече и повече думи.

Свързани заглавия
Как се справят известните автори с писателския блокаж?
Джона Лерър се опитва да обясни творческите проблясъци и признава, че мистериите остават
Съвети за писане от майсторите
Кристофър Паолини: Лошо написаната проза може да излъже окото, но никога ухото

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …