Начало / България / Излезе биографията на индианския вожд Алик-чиа-ахуш от племето кроу

Излезе биографията на индианския вожд Алик-чиа-ахуш от племето кроу

Излезе биографията на северноамериканския индианец Алик-чиа-ахуш от племето кроу, което и до днес обитава щата Монтана в САЩ. Разказана от първо лице, историята в книгата „Вождът Многото Подвизи“ на Франк Б. Линдърман е своеобразно свидетелство за живота, привичките и светоусещането на един от последните истински индиански предводители. Книгата е съвместно издание на издателство „Изток-Запад“ и Българското индианско общество „Орловият кръг“, а за корицата е използвана картината „Делата му го правят вожд“ („A Chief by Means of Deeds”) от американския художник Бил Холм.

Многото Подвизи (Алик-чиа-ахуш) е бил вожд на племето кроу, известно още като абсарока или абсаалуке. В превод това означава „Децата на Птицата с големия клюн“. Кроу – племе от сиукското езиково семейство, което водело полууседнал начин на живот по горното течение на река Мисури (десен приток на р. Мисисипи). Те били подразделение на племето хидатса и през първата половина на ХVІІІ век се отделили от него, заселвайки се на териториите на днешните щати Монтана и Уайоминг. След като конете навлизат в тяхното всекидневие, кроу стават типични прерийни номади и животът им зависи почти изцяло от мигриращите бизонови стада. Имали два големи клона – речни кроу и планински кроу, които непрестанно отбранявали обширните си територии, воювайки с почти всички съседни племена в лицето на сиуксите, шайените, блекфут и арапахо. Абсарока никога не са се сражавали срещу американците. Те дори били съюзници на щатската армия в битките против останалите техни традиционни племенни врагове. Днес кроу наброяват около 6500 човека и обитават резерват в щата Монтана.

Франк Б. Линдърман описва историята на смятания за един от последните автентични индиански предводители – вождът Многото Подвизи. Книгата е биография на северноамерикански индиански вожд, който сам описва пред автора своето детство, множеството битки, в които е участвал и дори съхраняваното от него писмо от бившия губернатор на Монтана Бенджамин Потс до щатското правителството.

„Вождът Многото Подвизи“  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …