Начало / Свят / Копия от завещанието на Наполеон отиват на търг

Копия от завещанието на Наполеон отиват на търг

Две саморъчно написани поправки на завещанието на Наполеон, които той написал от страх, че британците могат да унищожат оригинала, ще бъдат продадени на търг в Париж през ноември, съобщи БГНЕС, позовавайки се на  АФП.

Аукционна къща „Артемисия оукшън”, която организира търга, очаква ръкописите да бъдат продадени за до 120 000 евро, когато бъдат предложени на 6 ноември. Поправките били написани през 1821 г. от помощника на Наполеон генерал Монтолон, когато бившият френски император бил в изгнание на британския остров Света Елена.

„Искам прахът ми да почива на бреговете на Сена сред френския народ, който толкова обичам“, гласи една от поправките, написана на 16 април 1821 г. Наполеон умира на 5 май същата година. В другата поправка той изброява вещите си на остров Света Елена, включително мебели, бижута, сребърни съдове, порцелан, оръжия и книги, които са бъдат разделени между най-близките му сътрудници и „добрата му и скъпа майка“.

Наполеон лично написал последното си завещание, което е изложено в Националния архив в Париж, но направил и няколко копия в случай, че британците унищожат оригинала. Поправките били притежание на семейство Монтолон, което решило да ги продаде на търг.

Книги за Наполеон тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

R

Десет нови книги в седмичната класация на „Ню Йорк Таймс“ (9 май – 15 май)

Три от тях са в раздел художествена литература и сюжетите им се въртят около престъпни …