Начало / Свят / Копия от завещанието на Наполеон отиват на търг

Копия от завещанието на Наполеон отиват на търг

Две саморъчно написани поправки на завещанието на Наполеон, които той написал от страх, че британците могат да унищожат оригинала, ще бъдат продадени на търг в Париж през ноември, съобщи БГНЕС, позовавайки се на  АФП.

Аукционна къща „Артемисия оукшън”, която организира търга, очаква ръкописите да бъдат продадени за до 120 000 евро, когато бъдат предложени на 6 ноември. Поправките били написани през 1821 г. от помощника на Наполеон генерал Монтолон, когато бившият френски император бил в изгнание на британския остров Света Елена.

„Искам прахът ми да почива на бреговете на Сена сред френския народ, който толкова обичам“, гласи една от поправките, написана на 16 април 1821 г. Наполеон умира на 5 май същата година. В другата поправка той изброява вещите си на остров Света Елена, включително мебели, бижута, сребърни съдове, порцелан, оръжия и книги, които са бъдат разделени между най-близките му сътрудници и „добрата му и скъпа майка“.

Наполеон лично написал последното си завещание, което е изложено в Националния архив в Париж, но направил и няколко копия в случай, че британците унищожат оригинала. Поправките били притежание на семейство Монтолон, което решило да ги продаде на търг.

Книги за Наполеон тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …