Начало / Свят / Забраниха „Невидим” от Ралф Елисън в училищни библиотеки

Забраниха „Невидим” от Ралф Елисън в училищни библиотеки

Забраниха класиката „Невидим” от Ралф Елисън в училищни библиотеки, съобщи huffingtonpost.com. Класиката вече няма да може да бъде намерена в библиотеките на училищата в Рандолф Каунти, Северна Каролина. Причината е оплакване от родител на ученик от ХІ клас, който изпратил дълго писмо от 12 страници, в което посочил, че суровият изказ и травмиращите теми в романа не били подходящи за тийнейджъри.

Ето част от писмото:

 „Разказвачът пише в първо лице, като набляга на индивидуалните си преживявания и чувства за различни неща, които са му се случили в неговия живот. Този роман не е толкова невинен – той е циничен, идва в повече на тийнейджърите. Вие трябва да уважавате всички религии и гледни точки, що се отнася до родителите и какво те смятат, че е подходящо да четат техните деца без тяхно знание. Тази книга е свободно достъпна в библиотеките ви”.

„Невидим” е част от летните четива за ученици ХІ клас. Както повелява законът, оплакването доведе до вот на градско и училищно равнище. Макар градските власти да смятат, че книгата трябва да остане достъпна, училището, в което е учил въпросният ученик, гласува 5 към 2 срещу романа на Елисън. Така творбата вече няма да присъства в училищните библиотеки в района.

Гари Мейсън, член на училищния борд, заявил, че „не вижда литературна стойност” у книгата. Което е странно, като се има предвид, че „Невидим” получава приз от Националните награди на книгите в САЩ през 1953 г. и се смята за едно от най-важните произведения в американската литература след Втората световна война. Книгата беше включена и в класацията на „TIME” за 100-те най-значими творби от 1923 г. насам. Все пак класиката остава в обществените библиотеки в Рандолф Каунти, които не са свързани с училищата.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …