Начало / Свят / Забраниха „Невидим” от Ралф Елисън в училищни библиотеки

Забраниха „Невидим” от Ралф Елисън в училищни библиотеки

Забраниха класиката „Невидим” от Ралф Елисън в училищни библиотеки, съобщи huffingtonpost.com. Класиката вече няма да може да бъде намерена в библиотеките на училищата в Рандолф Каунти, Северна Каролина. Причината е оплакване от родител на ученик от ХІ клас, който изпратил дълго писмо от 12 страници, в което посочил, че суровият изказ и травмиращите теми в романа не били подходящи за тийнейджъри.

Ето част от писмото:

 „Разказвачът пише в първо лице, като набляга на индивидуалните си преживявания и чувства за различни неща, които са му се случили в неговия живот. Този роман не е толкова невинен – той е циничен, идва в повече на тийнейджърите. Вие трябва да уважавате всички религии и гледни точки, що се отнася до родителите и какво те смятат, че е подходящо да четат техните деца без тяхно знание. Тази книга е свободно достъпна в библиотеките ви”.

„Невидим” е част от летните четива за ученици ХІ клас. Както повелява законът, оплакването доведе до вот на градско и училищно равнище. Макар градските власти да смятат, че книгата трябва да остане достъпна, училището, в което е учил въпросният ученик, гласува 5 към 2 срещу романа на Елисън. Така творбата вече няма да присъства в училищните библиотеки в района.

Гари Мейсън, член на училищния борд, заявил, че „не вижда литературна стойност” у книгата. Което е странно, като се има предвид, че „Невидим” получава приз от Националните награди на книгите в САЩ през 1953 г. и се смята за едно от най-важните произведения в американската литература след Втората световна война. Книгата беше включена и в класацията на „TIME” за 100-те най-значими творби от 1923 г. насам. Все пак класиката остава в обществените библиотеки в Рандолф Каунти, които не са свързани с училищата.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …