Начало / България / „Как да живеем с аутизъм и синдром на Аспергер“ поставя началото на поредицата „Детето, здравето, света“

„Как да живеем с аутизъм и синдром на Аспергер“ поставя началото на поредицата „Детето, здравето, света“

С  „Как да живеем с аутизъм и синдром на Аспергер“ издателство „Изток-Запад” поставя началото на нова поредица. Тя ще се нарича „Детето, здравето, света“. Книгата на клиничните терапевти Крис Уилямс и Бари Райт е вече на книжния пазар.

В „Как да живеем с аутизъм и синдром на Аспергер. Практически стратегии за родители и специалисти “ авторите подробно излагат видовете поведение, които биха могли да послужат като сигнал, че е възможно детето да страда от аутизъм. В този смисъл книгата може да бъде изключително полезна за родители, които вече са забелязали проблеми в развитието на детето си, но все още не са се обръщали към специалист. В своя труд авторите описват процеса на обследване и засягат въпроса за преживяванията в семейството след поставянето на диагнозата. Те разглеждат от научна гледна точка начина на мислене на децата с аутизъм, тяхното възприятие на обкръжаващия ги свят и базирайки се на това обясняват защо тези деца често се държат по различен начин. На тази основа Уилямс и Райт показват как да търсим смисъла в действията на детето и да планираме стратегии за справяне с проблемното поведение, за да подобрим общуването и социалните му умения.

Позовавайки се на информация от най-съвременни изследвания, двамата клинични терапевти разясняват кои стратегии биха били най-полезни и защо. Те разглеждат типичните трудности, свързани с храненето, усвояването на тоалетни навици, съня, свръхангажираностите и компулсиите, комуникацията, гневните изблици и агресивното поведение. Тези проблеми са разгледани посредством отделни клинични случаи, като се поясняват възможните причини за поведението на детето и се предлагат решения за справяне с него. Именно затова „Как да живеем с аутизъм и синдром на Аспергер“ е много полезна – тя е посветена най-вече на практическата страна от работата с децата-аутисти. За целта Уилямс и Райт предлагат въпросници за анализиране на конкретните ситуации, с чиято помощ родителите и специалистите могат сами да стигат до същината на проблема и да набелязват конкретни стъпки и методи за подхождане към него.

„Как да живеем с аутизъм и синдром на Аспергер“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …