Начало / Свят / Насим Талеб обвини швейцарски автор в плагиатство

Насим Талеб обвини швейцарски автор в плагиатство

Американският писател Насим Талеб обвини в плагиатство швейцареца Ролф Добели, съобщи “Ди велт”. И двамата автори пишат в жанра документална литература.

Преди няколко дни Талеб публикува на интернет страницата си, както и в “Туитър” и “Фейсбук”, над 20 пасажа от американския превод на Добели “Изкуството да мислиш ясно”, които по думите му са откраднати без цитиране. Става дума за плагиатстване от най-известните му книги “Черният лебед” и “Надхитрени от случайността”. Талеб заявява, че е подарил ръкописите си на приятеля си Добели, който обаче е злоупотребил с доверието му, като е използвал многобройни откъси без да посочи истинския им автор.

Случващото се е удивително, тъй като двамата писатели са приятели от години и принадлежат към една група автори на бестселъри, която е известна с прогнозите си за бъдещето и философски произведения. Талеб от години анализира борсите и финансовите пазари, известни са анализите му на банковата криза, която връхлетя САЩ, а след това и останалата част от света. Добели е философски ориентиран анализатор на търговията, колумнист и автор на романи.

Всичко това е предпоставка двамата да имат сходни мисли и идеи, коментира “Ди велт”. Сайтът fooledbyrandomness.com пък е публикувал всички сходни пасажи на двамата автори, за да могат читателите да преценят дали може да се говори за плагиатство. От тях се вижда, че наистина става въпрос за много сходни и просто леко видоизменени при Добели фрази. Издателят на швейцареца на немски език – “Hanser”, е започнал проверка по случая.

По всяка вероятност предстои ново издание на книгата на немски, като някои от спорните пасажи ще бъдат махнати, а останалите ще бъдат оформени като цитати,  обясни говорителка на издателството, цитирана от “Ди пресе”.

Книги от Насим Талеб  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …

Един коментар

  1. Талеб има пълно право. Още като четох по Коледа миналата година книгата на Добели ми направи впечатление заимстваните от Талеб идеи. Тогава си помислих, че като са приятели Талеб си е затворил очите, за да лансира Добели като автор. Но Добели е преписвал не само от Талеб ,а и от Даниел Канеман и др. То има повече от 20 страници с извори за книгата му. Тоест абсолютен гювеч от тук от там. Книгата на Талеб и Канеман са по-стойностните, при Добели се е получила боза.