Начало / Свят / Ланс Армстронг спечели дело срещу читатели

Ланс Армстронг спечели дело срещу читатели

Бившият колоездач Ланс Армстронг спечели дело срещу читатели, поискали от него 5 милиона долара, съобщи „USA Today”. Искът беше заради двете му книги – „It’s Not About The Bike” и „Every Second Counts”.

Ищците настояваха Армстронг да върне всички пари, спечелени от продажбите на произведенията. Те претендираха, че спортистът е лъгал в книгите си с цел печалба. Той пише, че когато е печелил 7 пъти Обиколката на Франция в периода 1999-2005 г., е разчитал единствено на своята воля и подготовка, а не на медикаменти, подобряващи представянето му. Както стана ясно, това не е било така.

Федералният съдия в САЩ Морисън Ингланд обаче отсъди, че на базата на Първата поправка в американската конституция, която засяга свободата на словото, Армстронг е имал правото да лъже за себе си в своите творби. Претенциите бяха, че Армстронг е лъгал с цел паричен доход – нещо, което не е покрито от поправката. Адвокатите му обаче защитиха тезата, че чрез своите твърдения той по никакъв начин не е подтиквал аудиторията да купува произведенията. Съдията прие тяхното становище.

Ланс Армстронг беше 7-кратен победител на Обиколката на Франция – най-престижната колоездачна надпревара. Преди това той се пребори с рак. Този факт и последвалите успехи го направиха американски герой. В края на миналата и началото на тази година обаче бяха отворени положителни допинг проби на спортиста. Впоследствие, в телевизионното шоу на Опра Уинфри, той призна за употребата на такива медикаменти. В крайна сметка всичките му титли бяха отнети.

„Пътуване обратно към живота“ от Ланс Армстронг тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

louise-erdrich-american-writer-poses-during-portrait-news-photo-1623439813

Потомка на индианци спечели „Пулицър”

Луиз Ърдрич е позната и у нас 67-годишната писателка произхожда от Литъл Фолс в Минесота. …