Начало / България / Помните ли списание „Дъга”?

Помните ли списание „Дъга”?

Хей, бивши деца от 80-те, можете ли да забравите списание „Дъга”? С поредиците за „Чоко и Боко”, „Бубачко”, „Страшните гущери”, „Елемаг”? Култовото списание с комикси, с което израснаха децата в десетилетието преди 10 ноември 1989 г. , беше в центъра на представянето „Комиксът Made in BG” в Морското казино на Бургас вчера. Събитието беше част от фестивала „Четящият човек”, организиран от Обществото за култура на четенето и писането с подкрепата на книжарници „Хеликон”, община Бургас, ПроKредит Банк и с партньорството на БНТ и БНР.

Художниците Петър Станимиров, Антон Стайков, Румен Чаушев разказаха на публиката историята на българския комикс, която датира отпреди 9 септември 1944 г. Според Петър Станимиров, автор на голяма част от кориците на книгите на Стивън Кинг в България, жанрът ще продължи да се развива. Той и колегите му направиха мултимедийна презентация на първата национална изложба на българския комикс, изложена в сградата на Съюза на художниците в София до 25 септември. Включените в нея комикси са издадени в каталог „Над дъгата”.

„Мразен и пренебрегван дълги години, българският комикс намери своя дом“, обяви Станимиров. Той разказа за младото поколение автори на комикси, които рисуват по нов начин, ползват дигиталните технологии и дават нов рисунък на комикса. Повечето от тях живеят в различни градове в България, но работят за чуждестранни издатели.

Публиката си припомни всички прекрасни рубрики на списание „Дъга”, което в най-добрите си години е излизало в тираж 300 хиляди броя. Списанието се появява в края на 1979 г. – годината на детето, и бележи невероятен успех. Дотогава българските деца нямат комикси на родния си език, а битката по реповете за ограничените бройки на френското списание „PIF” е титанична.

Комиксът е метафоричен и много ефектен жанр, обясниха художниците. В него трябва да се улови най-важното, за да се разкаже една история. Изказът е кратък, стегнат и трябва да улови най-същественото.

За голямо съжаление в България липсва култура за четене на комикси, а мнозина смятат този жанр за невъзпитателен. Поради тази причина в учебните помагала липсват комикси, които биха направили учебния процес много по-интригуващ и забавен. Списание „Дъга” доказа още преди 30 години, че дори сериозни теми – като романа на Стефан Дичев за Левски, могат да бъдат представени много сполучливо в графичния жанр.

След сполучливата поредица с детски комикси на издателство „Аделфи”  сега предстои излизането на „Вълшебната флейта” с марката на „Кибеа”. Според авторите книгата ще е събитие.

Комикси тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …