Начало / България / Победителите от фотоконкурса „За книгите и хората”

Победителите от фотоконкурса „За книгите и хората”

Иванка Янева с „Магията на книгата” спечели първо място на фотоконкурса „За книгите и хората”, учреден от книжарници „Хеликон”. Конкурсът беше обявен в началото на юни като част от програмата  на фестивала „Четящият човек”, организиран от Обществото за култура на четенето и писането с подкрепата на веригата „Хеликон”, община Бургас, ПроKредит Банк и с партньорството на БНТ и БНР. Заради огромния интерес крайният срок за изпращане на фотографиите беше удължен с 15 дни.

За Георги Лозанов, Цветан Томчев и Росен Димитров – членове на журито, в конкурса има само победители и това са четящите хора. Ето и тяхното обръщение:

„Скъпи приятели на книгите и фотографията!
Завърши първото издание на фотоконкурса „За книгите и хората“, организиран от фестивала „Четящият човек“. Да си признаем, снимането на четящи хора не е от най-привлекателните фотографски задачи. Тогава тялото, така обичано от фотографския обектив, престава да ни бъде необходимо. Тихичко се спотаява в една поза, сякаш за да не пречи на полета на мисълта към далечните ловни полета на писаното слово. Със съвременните фотоапарати лесно улавяме полета на птиците, но полета на мисълта е друго нещо. Необходима е цялата ти творческа фантазия и изобретателност за да уловиш невидимите вълни, оставяни от крилете на мисълта върху повърхността на нашата душевност.

Когато ни поканиха да журираме конкурса, много се опасявахме, че крайният резултат няма да бъде впечатляващ. Сега, на финала, можем да кажем със сигурност, че сме се лъгали. Всички вие се справихте отлично със задачата и много ни затруднихте при взимането на крайното решение. Във всеки конкурс има победители и наградени. В този конкурс обаче има само победители и това са Четящите хора.”

Наградените
Първо място – Иванка Янева

Магията на книгите

Второ място  – Славина Бахчеванова

В страната на чудесата

Трето място – Антония Кожухарова

Книгата е богатство за цял живот

 

Награда на публиката – Миро Шкодров

Пътувайки си спях

Поощрителна награда – Драга Сапаревска

На копринени криле политаме…

Поощрителна награда – Свилен Панайотов

Какво му трябва на човек – слънце, въздух и една добра книга…

Свързани заглавия
„Хеликон” обявява фотоконкурс на тема „За книгите и хората”

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

6 Коментари

  1. Изумена съм от резултата на този конкурс. Липсва всякаква идея на снимката, определена за печеливша, липсва визия, липсва вкус и стил. Не може да бъде поставен на първо място подобен кич. Да, точната дума е кич. Лошото е, че този кич, който ни е залял от всякъде, продължава да се изражда и изражда, и затъваме в блатото му. Той се превръща в стандарт. Страшното е, че хора с претенции за интелектуалци, го превръщат в стандарт. Така се губи шансът ни да създадем, като нация нещо стойностно, което да показва вкус и стил.
    Много жалко за резултата. Иначе, всички снимки след поставената на първо място са много, много по-добри от нея.
    Не съм участник в конкурса и не изказвам мнение като засегнат, а като любител както на хубавата книга, така и на красивата фотография.

  2. Снимките поставени на второ и трето място са с класи над всички останали в тази статия. Меко казано е странно че печели някаква фотошоп пародия на снимка, без никаква идея.

  3. Макар да има оригинални и интересно направени неща чрез фотоманипулация (като снимката сфеята, спечелила поощрителната награда) по принцип фотографските конкурси не разрешават ползването на манипулирани образи: би трябвало да се състезават идеи и качествени образи, а не умения в ползването на Photoshop. Съгласна съм, че снимки 2, 3 и Наградата на публиката са много по-качествени, приятни и въздействащи: и като образ, и като идея от първото място.

  4. Аз пък мисля, че и тримата грешите. Все пак за да е на първо място, снимката трябва да е впечатлила журито, което има много повече опит от вас. Идеята на първата снимка е добра, не виждам никакъв кич, за който спомена irs и на мен ми допада. Това, че идеята е допълнена с малко фотошоп, не означава, че не е хубава. Според мен всички снимки заслужават наградите си, най-вече първата!

  5. Споделям мнението на Krassi дори стигам по-далеч… мисля, че Вие, които пишети по-горе май сте от участвали, но се чувствате недооценени!
    Журито не е случайно и не мислете, че те не разбират от фотошоп и т.н. Има изразни средства, които дават краен резултат, то май не само във фотографията е така…

    Поздравявам организаторите и журито!

  6. Произведението класирано на първо място ми харесва, но това не е снимка. То би могло да спечели награда в друг вид конкурс. Това, разбира се, зависи от регламента на конкурса, който вероятно е спазен.