На фокус
Начало / България / Христо Карастоянов написа роман за Гео Милев

Христо Карастоянов написа роман за Гео Милев

Носителят на наградата „Хеликон” за 2012 г. Христо Карастоянов забавлява в продължение на час гостите на едноименната бургаска книжарница на площад „Тройката” снощи, като чете от още неиздадения си роман „Работно заглавие: Часът на смъртта”, свири и пя. Събитието беше част от фестивала „Четящият човек”, организиран от Обществото за култура на четенето и писането с подкрепата на книжарници „Хеликон”, община Бургас, ПроKредит Банк и с партньорството на БНТ и БНР.

Карастоянов чете дълго и емоционално от новата си книга, посветена на поета Гео Милев и ямболския анархист Георги Шейтанов. Романът е в типичния сказ на писателя, изпълнен с ирония и комични ситуации. В него героите си разказват взаимно как решили да станат революционери и да се влеят в световните революционни маси. Става ясно дори как Милев сътворява прочутия си стих:

Нощта ражда из мъртва утроба
вековната злоба на роба:
своя пурпурен гняв – величав.

Музикалното присъствие на Марияна и Венци от група „Силует” и чашите с розе, с които почерпи „Хеликон”, издигнаха събитието до наистина поетични висоти. На четенето присъстваха Калин Донков, председател на журито на наградата „Хеликон”, Бойко Ламбовски, Алек Попов и други автори.

Книгите на Христо Карастоянов тук

Книги от Гео Милев тук

Прочетете още

Alison_Inches-ezgcom-webp-to-jpg-converter

Уанда Ковън: И във възрастните живее дете

Малко е спорно кой го казва – дали Уанда, или пък… Алисън Когато писателката Алисън …