Начало / България / Христо Карастоянов написа роман за Гео Милев

Христо Карастоянов написа роман за Гео Милев

Носителят на наградата „Хеликон” за 2012 г. Христо Карастоянов забавлява в продължение на час гостите на едноименната бургаска книжарница на площад „Тройката” снощи, като чете от още неиздадения си роман „Работно заглавие: Часът на смъртта”, свири и пя. Събитието беше част от фестивала „Четящият човек”, организиран от Обществото за култура на четенето и писането с подкрепата на книжарници „Хеликон”, община Бургас, ПроKредит Банк и с партньорството на БНТ и БНР.

Карастоянов чете дълго и емоционално от новата си книга, посветена на поета Гео Милев и ямболския анархист Георги Шейтанов. Романът е в типичния сказ на писателя, изпълнен с ирония и комични ситуации. В него героите си разказват взаимно как решили да станат революционери и да се влеят в световните революционни маси. Става ясно дори как Милев сътворява прочутия си стих:

Нощта ражда из мъртва утроба
вековната злоба на роба:
своя пурпурен гняв – величав.

Музикалното присъствие на Марияна и Венци от група „Силует” и чашите с розе, с които почерпи „Хеликон”, издигнаха събитието до наистина поетични висоти. На четенето присъстваха Калин Донков, председател на журито на наградата „Хеликон”, Бойко Ламбовски, Алек Попов и други автори.

Книгите на Христо Карастоянов тук

Книги от Гео Милев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

drag1

Огнедишащи книги за радост на най-малките

Всяко дете ще се зарадва, ако от корицата го гледа… дракон Почти митичните създания се …