Начало / Критика / Кристофър Бъкстон: Английската преса тръпне, когато се дава „Букър”. Тук литературните събития минават незабележимо

Кристофър Бъкстон: Английската преса тръпне, когато се дава „Букър”. Тук литературните събития минават незабележимо

Английският писател и преводач Кристофър Бъкстон събра журналисти, автори, издатели и книжари на своеобразна работилница на тема „Какво трябва да се направи, за да се подкрепи българската литература и да се помогне на българските писатели да станат по-значителни в България и по света” в първия ден на фестивала „Четящият  човек” в сряда. Той е организиран от Обществото за култура на четенето и писането с подкрепата на книжарници „Хеликон”, община Бургас, ПроKредит Банк и с партньорството на БНТ и БНР.

Уъркшопът започна с четене на откъс от романа „Нобелистът” на Елена Алексиева, показващ, по думите на Бъкстон, реалността на книжния пазар на Запада и липсата на самочувствие в България. Водещият покани 30-ината участници в работилницата да се обединят в няколко групи, за да дискутират съвместно типично българските ситуации и важните тенденции в историята ни. Оттам разговорът преля в обсъждане на жанровете в съвременната българска художествена литература и има ли достатъчно произведения, които да запалят по четенето един млад бунтуващ се 15-годишен младеж. Аудиторията се обедини около схващането, че семейството и училището има поравно грехове за нечетящите млади хора. Родителите са тези, които трябва да запалят страстта към книгите у децата си. Училището трябва да поеме тази щафета, но обикновено не успява. Даже напротив – изкоренява всякакъв интерес. Списъците със задължителна литература вредят вместо да помагат.

Бъкстон обърна внимание, че английските ученици учат максимум по една пиеса на Шекспир годишно в горния курс и биват оценявани върху съчинения за любимите си книги – по избор. Така показват собствен вкус и самостоятелно мислене.

Липсата на професионална критика в медиите е друг голям недостатък. Медиите нямат специализирани рубрики, страници и журналисти, които да работят в посока на създаване на интерес към добрата книга. Единствено спорадични критични рецензии в издания с малък тираж и в блогове в интернет запълват огромната нужда от обективна мярка за това кое е добро и кое не. Бъкстон даде пример как цялата британска преса се вълнува от даването на литературните награди „Букър“, например. В България нищо подобно не се случва, а литературните събития минават незабележимо.

Създаването на добър литературен вкус не се случва тук и издателите и книжарите потърсиха отговори от медиите защо се получава така. Според Емил Симеонов от издателство „ProBook” четенето намалява генерално и ако медиите не коментират добрите новини в културата, обществото ще върви надолу.

Ситуацията в медиите обаче се оказа такава, че липсва специализация и ясна комуникация, за да могат новините за качествените книги да стигат до публиката. Освен това журналистите се оправдаха с авторите, които предпочитат да стоят в сянка и, с малки изключения, да не коментират важните обществени събития.

Книга от Кристофър Бъкстон тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …