Начало / Свят / Все по-малко родители четат на децата си преди сън

Все по-малко родители четат на децата си преди сън

Четенето преди лягане беше начин за утвърждаване на връзката между деца и родители. Тази традиция обаче е на изчезване според ново проучване, съобщи „Гардиън”. То е проведено от търговската компания „Littlewoods”. Анкетирани са 2 000 майки с деца до 7-годишна възраст.

Само 64% от тях твърдят, че четат преди лягане на своите деца, при положение, че на 91% са им чели, когато са били малки. Не само броят на родителите, които четат на децата си преди лягане, спада рязко, но и честотата. Едва 13% четат на децата си всяка вечер, а 71% си спомнят, че на тях са им чели всяка вечер. Днешните родители четат на децата си преди лягане средно 3 пъти седмично.

Резултатите са изненадващи в известна степен, след като 87% от участвалите в проучването родители са на мнение, че четенето преди лягане е от основно значение за образованието и развитието на децата. Като причини 9% от майките са определили, че са „прекалено напрегнати”, а 13% „нямат време”. Почти половината обаче са изтъкнали, че им е трудно да задържат вниманието на децата си с книга. Наследниците им предпочитали компютърни игри и други джаджи. 4% от участниците са признали, че децата им нямат никакви книги.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …