Начало / Свят / Все по-малко родители четат на децата си преди сън

Все по-малко родители четат на децата си преди сън

Четенето преди лягане беше начин за утвърждаване на връзката между деца и родители. Тази традиция обаче е на изчезване според ново проучване, съобщи „Гардиън”. То е проведено от търговската компания „Littlewoods”. Анкетирани са 2 000 майки с деца до 7-годишна възраст.

Само 64% от тях твърдят, че четат преди лягане на своите деца, при положение, че на 91% са им чели, когато са били малки. Не само броят на родителите, които четат на децата си преди лягане, спада рязко, но и честотата. Едва 13% четат на децата си всяка вечер, а 71% си спомнят, че на тях са им чели всяка вечер. Днешните родители четат на децата си преди лягане средно 3 пъти седмично.

Резултатите са изненадващи в известна степен, след като 87% от участвалите в проучването родители са на мнение, че четенето преди лягане е от основно значение за образованието и развитието на децата. Като причини 9% от майките са определили, че са „прекалено напрегнати”, а 13% „нямат време”. Почти половината обаче са изтъкнали, че им е трудно да задържат вниманието на децата си с книга. Наследниците им предпочитали компютърни игри и други джаджи. 4% от участниците са признали, че децата им нямат никакви книги.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2811730_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 септември – 24 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Четвърто крило от Ребека Ярос 3. Тътени. …