Начало / България / Министърът на културата и кметът на Бургас откриха изложбите на фестивала „Четящият човек”

Министърът на културата и кметът на Бургас откриха изложбите на фестивала „Четящият човек”

При голям медиен интерес започна вторият ден на фестивала „Четящият човек”, който се провежда в Бургас. Точно в 11 часа в Морското казино на града бяха отрити три изложби – „Библиофилски книги с авторски произведения на художници”, „Екслибрис” и „Българският комикс се завръща”.

На церемонията присъстваха министърът на културата Петър Стоянович, кметът на Бургас Димитър Николов, писателят Калин Донков, арт директорът на фестивала Юри Лазаров, представители на Обществото за култура на четенето и писането и много почитатели на книгата и изобразителното изкуство.

„Това е ключова година за Бургас. Второто издание на „Четящият човек” набира скорост. Доволен съм от големия медиен интерес. Благодаря на книжарници „Хеликон”, вдъхновители на фестивала”, заяви Димитър Николов. Той отбеляза, че министерството на културата обръща внимание на събитието и се надява догодина финансирането на културните събития да бъде по-значимо. „Без бюджет, няма култура”, заяви Николов.

 

 

 

„Основание да живеем в този странен свят е духовността”, заяви Петър Стоянович и изтъкна значението на фестивала. С чувство за хумор той сподели, че след изтичането на мандата му се надява и той да стане носител на наградата „Четящият човек”, визирайки своя предшественик като министър на културата Владимир Пенев.

Калин Донков, който е председател на журито на наградата „Хеликон”, заяви, че много се гордее с факта, че е част от фестивалната програма. Неговата книга е част от „Библиофилски книги с авторски произведения на художници”. „Сега е много модерно да се говори за високи тиражи. Книгите, които са тук, обаче са с рекордно ниски тиражи – 100, 50, 33 копия. Колкото са по-малко книгите, толкова са по-ценни. Библиофилските издания свързват автор и читател по особен начин”, сподели писателят и призова присъстващите да обърнат внимание на метафорите. Донков поздрави публиката от името на художника Светлин Русев, който е автор на илюстрациите към книгата му.

Художникът Стефан Божков, илюстрирал поезията на Робърт Бърнс, подчерта, че фестивалът е силен форум. „Той дава представа за работа на художника с текста. Един вътрешен, заден, прочит на текста”, заяви Божков и оприличи фестивала на гнездо, което трябва задължително да се запази.

Подробности за изложбите на фестивала тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …