Начало / Свят / Номинираните за „Мен Букър” са обявени

Номинираните за „Мен Букър” са обявени

Номинираните за една от най-престижните литературни награди – „Мен Букър”, са обявени, съобщи „Индипендънт”. Списъкът е изключително разнообразен, като всичките 6 претенденти са от различни националности. Номинираните са: НоВайълет Булауайо с „We Need New Names”, Елинор Катън с „The Luminaries”, Джим Крейс с „Harvest”, Джумпа Лахири с „The Lowland”, Рут Озеки с „A Tale for the Time Being” и Колм Тойбин с „The Testament of Mary”.

Джим Крейс е смятан за фаворит. Той е бил номиниран и през 1997 г. Колм Тойбин е с най-кратък роман в списъка – едва 104 страници. Той е бил номиниран два пъти досега. 27-годишната Елинор Катън пък е най-младата претендентка. Джумпа Лахири, носителка на „Пулицър”, е член на комитета по изкуства на президента на САЩ Барак Обама.

Робърт Макфарлейн, председател на журито, заяви: „Книгите са с глобален обхват. Те показват, че англоезичният роман е част от световната литература. Търсихме творби, които да допринасят към тази форма на писане – роман”.

Всеки от номинираните ще получи по 2 500 паунда. Победителят, който ще бъде обявен в средата на октомври, ще получи 50 000 паунда. Миналата година „Букър” спечели Хилари Мантел с „Доведете труповете”.  Тя стана третия автор след Питър Кери и Дж. М. Кутси, който печели приза два пъти.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …