Начало / Свят / Катедралата в Кентърбъри ще покаже документи на стотици години в изложба

Катедралата в Кентърбъри ще покаже документи на стотици години в изложба

От катедралата в Кентърбъри са решили да направят изложба, на която да покажат част от своя архив, включващ документи на стотици години, съобщи „Гардиън”. Събитието ще се състои на 13 и 14 септември. Припомняме, че архивът на катедралата беше дигитализиран и вече хората могат да видят материалите онлайн, без да повредят оригиналите.

Сред показаните документи ще бъде дневник от пътуването през ХVІІ век на английския автор и колекционер Джон Баргрейв. Баргрейв бил монархист, който пътувал из Франция през 40-те години на ХVІІ век, докато Англия била разкъсвана от гражданска война. Освен описания на видяното, в дневника е документирана и колекцията от над 300 предмета, която той събира.

На изложбата ще бъде представена и малка колекция на харти, изпратени от френски крале на катедралата. Сред тях е пергамент от 1179 г. от крал Луи VII, който изпратил вино в памет на Томас Бекет, убит в катедралата 9 години по-рано.

Кресайда Уилямс, градски архивист в катедралата в Кентърбъри, коментира:

 „Имаме около 2 километра записки, за периода от ІХ век до днес. Това е фантастична колекция, която е показвана прекалено малко. Като за първа изложба, избрахме англо-френска тематика. Следващия път ще представим материали с по-общ исторически характер”.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …