Начало / България / „Ваканция с магарешки уши” на Ива Прохазкова излиза на български

„Ваканция с магарешки уши” на Ива Прохазкова излиза на български

Книга на Ива Прохазкова – една от най-популярните съвременни чешки писателки, ще бъде публикувана на български.  „Ваканция с магарешки уши” излиза в поредицата „Европейски разказвачи” на издателство „„Емас”. Това е първата книга на Прохазкова, издадена в Германия, след като емигрира по политически причини.

„Ваканция с магарешки уши”  е за „начинаещи тийнейджъри” и носи на авторката номинация за Наградата на Германия за детско-юношеска литература.“Днес 60-годишната Ива Прохазкова е най-забележителната чешка авторка на книги за деца и юноши.“ Това написа наскоро престижният германски седмичник „Ди Цайт“.

Прохазкова е родена през 1953 г. в малко градче в Моравия. Баща й – Ян Прохазка, е известен писател и сценарист на множество чешки филми, но изпада в немилост след събития през 1968 г.  Две години по-късно той умира, а дъщеря му, понесла смъртта му изключително тежко, остава белязана завинаги. Белязана като „неблагонадеждна“, но и белязана с неотвратимата съдба да стане писателка.
Комунистическият режим не й позволява да учи и публикува. Пише пиеси, първата е поставена, но веднага забранена. Останалите изобщо не стигат до сцена. Вратите и на Академията, и на университетите, и на театрите, и на бъдещето на младата драматуржка изглеждат затворени завинаги. Тя е принудена да се изхранва като чистачка. И така – 11 години. Докато през 1985 г. не запланува бягство заедно със съпруга и децата си. И успява. И бъдещето отваря вратите си за нея и нейните книги. Театърът също. Издателствата също.
Още на следващата година в различни немски и австрийски детски издателства започват да публикуват нейни книги. Поставят и първата ù пиеса. Назначават я в Младежкия театър на Констанц, после в Детския театър на Бремен. Следват множество награди…
И така до събитията от 1989-а, когато родната Чехия става демократична страна и приема цялото й творчество. След няколко години колебания, макар и утвърдена в немскоезичните сграни, Прохазкова решава да се върне окончателно в родината си.
За своите детски книги Ива Прохазкова е получила досега не повече и не по-малко от 20 отличия, сред които Националните награди на Австрия и на Германия, Държавната награда на Чехия, и най-вече – номинация за най-престижното отличие в света на детската литература: медала „Х. Кр. Андерсен”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …