Начало / Свят / Букмейкъри определят Харуки Мураками за фаворит за Нобелова награда

Букмейкъри определят Харуки Мураками за фаворит за Нобелова награда

След като години наред е претендент, тази година може би е дошло времето на Харуки Мураками да спечели Нобелова награда за литература. Поне така смятат от голямата букмейкърска къща „Ladbrokes”, която определя японският романист като главен фаворит, съобщи „Гардиън”. Неговите шансове са оценени на 3 към 1.

След него се нареждат американският писател Джойс Карол Оутс с 6 – 1, унгарският автор Петер Надаш със 7-1, поетът Ко Ун от Южна Корея с 10-1 и канадката Алис Мънро с 12-1. Шансовете на сирийския поет Адонис, който беше смятан за фаворит през 2011 г., но загуби от Томас Транстрьомер, са оценени на 14-1.

Нобеловата награда за литература се дава всеки октомври. Паричната премия е на стойност 780 000 паунда. Макар Мураками да е обсъждан като евентуален Нобелов лауреат през последните 10 години, както е известно, залозите за приза са си чиста проба „информирано налучкване”. Шведската академия пази своите дискусии относно връчването на наградата в пълна тайна. Разговорите за всяка година се разкриват чак 50 години по-късно.

Книги от Харуки Мураками тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

original-27883-1418879459-11

Азия е континентът на книгите

Ето няколко места, които изумяват Културата на четенето е неизменна част от човешката цивилизация. Именно …