Начало / Любопитно / „Параноя” от Джоузеф Файндър (анотация и отзиви)

„Параноя” от Джоузеф Файндър (анотация и отзиви)

Романът „Параноя” е публикуван през 2004 г. в САЩ и бързо се изкачва до първото място на „Ню Йорк Таймс”, като се превръща в най-продаваната книга и в двете категории – за меки и твърди корици. На 16 август в кината по целия свят се състоя премиерата на филма по романа на Джоузеф Файндър, а в главните роли са Харисън Форд, Гари Олдман и Лиъм Хемсуърт.
–––––––––-

Адам Касиди е на двадесет и шест, обича купоните и мрази работата си на отговорник-отдел във високотехнологична компания. Опитва се да се движи „по допирателната”, да не се набива на очи. Но един ден решава да прецака големите клечки и хаква вътрешната счетоводна система на корпорацията с почти идеална цел – компанията да плати за тържеството по повод пенсионирането на един от най-нископоставените служители. И компанията плаща – от тайната сметка за представителни разходи, коята е само за „костюмарите”.
Всичко върви добре, докато не се появява нощната охрана.
Хванат на местопрестъплението и привикан в отдел „фирмена сигурност”, Адам очаква да получи заповедта за уволнението си. Но всъщност той няма идея колко дълбоко е затънал. Защото „малкото парти” е струвало почти 80 000 долара и вместо уволнение, пред Адам има избор – 45 години затвор по различни обвинения или да приеме специалната оферта на шеф.
И така Адам се превръща в корпоративен шпионин. Обучен от най-добрите и снабден с вътрешна информация, той постъпва на работа основния конкурент на неговия работодател. Там Адам Касиди открива в себе си таланти, които никога не е подозирал, че притежава. Изстрелва се до върховете в ръководството на корпорацията, става звезда, кара „Порше” благодарение на своята находчивост и новопридобитите си знания.Но за да продължи живота, за който е мечтал  трябва да тези, които обича.
Решавайки да се освободи от хората, които го контролират, Адам дори не подозира, че ще навлезе в свят, в който нищо не е такова, каквото изглежда, свят, в който никой не е този, за който се представя и свят, в който не може да вярваш на никого. Адам Касиди няма и най-малка идея, че неговият кошмар не приключва, а тепърва започва……

ЗА АВТОРА:
Джоузеф Файндър е роден през 1958 г. в Чикаго. Прекарва по-голямата част от детството си в Афганистан и Филипините, където работят родителите му. След завръщането си в САЩ Файндър се насочва към изучаване на руски език в университета Йейл и специализира руски език и култура в Харвард. Още като студент публикува първата си книга, в която описва връзките между комунистически Кремъл и влиятелен американски бизнесмен.
През 1991 г. излиза неговия роман „Московски клуб”, в който Файндър описва ситуация на военен пуч срещу президента Елцин в Русия. Това става шест месеца преди реално да се случи точно такъв пуч.
През 1994 г. Файдър пише книгата „Извънредни сили” в който главен герой е внедрен в ЦРУ шпионин на КГБ, заемащ висока позиция. Романът излиза на пазара няколко дни преди разкриването на Олдрич Еймс – един от най-големите шпионски скандали на ХХ век.
През 1996 г. Файндър публикува „Часът нула” – първият в историята роман, написан в официално сътрудничество едновременно с ЦРУ и ФБР.
През 2009 г. с романът си „Изчезнал” Джоузеф Файндър поставя началото на нова поредица с главен герой Ник Хелър. Следовател, който никога не забравя, че жертвите са били живи хора и тяхната смърт е оставила след себе си празнина в душите на техните близки.
Книгата е номинирана през 2010 за най-добър роман от „Международната организация на писателите на трилъри”.

ОТЗИВИ

„Появи се новият Джон Гришам.”
—People Magazine, „Critics Choice“

„Истинско скоростно приключение”
—The Wall Street Journal

„Описанието на Файндър на Макиавелианския свят на мега-корпорациите и свръх-високите залози в тях…не дават възможност да оставиш книгата”
—The New York Times Book Review

„Стоите на ръба на стола…Вече ще се замисляте кой ви наблюдава в офиса”
—The Washington Post

Ето едно малко предсказание за всеки, който обича трилърите: най-вероятно ще пропуснете спането през нощта с ПАРАНОЯ на Джоузеф Файндър”
—Джанет Марслин, The New York Times

„Превъзходно четиво…страхотни екшън сцени, достойни за всеки филм…в ПАРАНОЯ Файндър представя напрегнато действие…което сграбчва читателите за гърлото в стила на „Шифъра на Леонардо”.

—New York Daily News

ПАРАНОЯ е изключително умен роман. Харесвам писането на Джоузеф Файндър и този път той надминава себе си.
—Нелсън Демил, автор на „Пантерата”

„Параноя” тук

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …