Начало / Критика / Журналист от английския „Телеграф”: Съжалявам новото електронно поколение

Журналист от английския „Телеграф”: Съжалявам новото електронно поколение

Днешните младежи никога няма да разберат какво е да преглеждаш рафтовете си с книги

 

Журналистът и писател Найджъл Фарндейл твърди пред „Телеграф”, че съжалява новото поколение, което използва електронни четци като „Киндъл” например, защото то никога няма да усети носталгията от това да преглеждаш рафта си със стари книги. „Когато разглеждам стари книги на рафта си, например „Бъдеще, което ще работи” от Дейвид Оуен или „Вътрешен човек” от Пиърс Морган, си спомням кога съм ги чел, виждам, че съм си правил записки. Различни книги са маркирали периоди в моя живот”, казва той.

Фарндейл коментира още, че е по-добре да имаш дадено произведение и да не си го чел, отколкото да го нямаш изобщо. „На моят рафт на срама са 16-те тома „История на Англия” от „Оксфорд”. Купих си ги през 1996 г. Тогава моят колега и приятел Матю Норман предрече, че никога няма да ги прочета. Оказа се прав. Но не бих ги и изхвърлил, нито пък дарил за благотворителност. Напомнят ми за Матю”.

Журналистът не намира нищо толкова лошо и в това човек да има няколко книги в къщата си, които е купил не за да чете, а да се похвали пред гости – да изглежда по-умен. „Ето и аз имам такава. „Престъпление и наказание”. Не си спомням дали съм я чел. Знам горе-долу историята, главните герои – всеки ги знае. Вероятно от обща култура. Но пък не е ли по-добре да си я имам, а да не съм я чел, отколкото изобщо да я нямам?”

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …