Начало / Свят / Британската национална библиотека показа книга с правилата на футбола от 1863 г.

Британската национална библиотека показа книга с правилата на футбола от 1863 г.

В Британската национална библиотека беше представена книга с правилата на футбола от 1863 г., съобщи „Индипендънт”. Това е първият официален правилник на най-популярния спорт. Творбата, озаглавена „Football Association Minute Book”, е писана на ръка от Ебензър Коб Морли.

Тя съдържа 13 официално приети към този момент правила. Също така документира срещи на Футболната асоциация в Лондон. Произведението е дадено на библиотеката временно от Футболната асоциация, по повод нейната 150-годишнина.

Джуд Ингланд от отдела по социални науки в Британската национална библиотека, коментира:

 „Това иконичен предмет. От тук започват правилата на футбола, преди да се разпространят в целия свят. За да бъде представена както трябва спрямо историческия си и културен принос, трябва да бъде поставена до Великата харта на свободите и писателското бюро на Джейн Остин”.

Грег Дайк, ръководител на ФА, заяви:

„Това е първия път, в който някой описва правилата на футбола. Това е историческа книга. Тя наистина е променила света. Творбата е ключова за нашата 150-годишнина. Подобно нещо не бива да се подценява. Вижте колко е важен футбола в световен мащаб. Е, всичко е започнало от тази книга”.
Книгата, която документира и началото на турнира „ФА Къп”, е със стойност 2,5 милиона паунда. Дайк отбеляза, че „това са много пари в повечето светове, но във футбола няма да ти стигнат да си купиш дори приличен краен защитник”.

Фото: thefa.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Радослав Бимбалов

Радослав Бимбалов: Идеята, че като си отидеш, ще си напълно сам, дава по-важен смисъл на настоящето

„Екстазис“ е новата книга на Радослав Бимбалов, която разказва за прераждането на един човек в името …