Начало / България / Огнян Стефанов написа книга за мафията

Огнян Стефанов написа книга за мафията

“Знам, че борбата с мафията не е величествена и оцелели герои в нея рядко се срещат. Защитниците на обикновените човешки стойности в нея не падат героично като спартанците при Термопилите, нито като батачани през онзи кървав април, нито като воините от Девета плевенска дивизия при Дойран…
Жертвите на мафията си отиват тихо, понякога омаскарени и компрометирани. Съдба на мъченици. Обществото рядко ги почита, отказва им дори елементарно съчувствие. Писането е моят начин да изразя болката, страданията, съмненията и копнежите си. То е моята съпротива”, споделя Огнян Стефанов за книгата си „Мафията от КГБ до ДС. Книга за смъртта, насилието и възмездието“. Тя ще се появи на книжния пазар в началото на септември.

Книгата е опит да се проследи историята на мафията, чиято същност авторът познава много добре още от нейното зараждане. Тя разкрива шокиращи факти за криминалния свят, разказва за живота на престъпните босове, както и за едни от най-влиятелните личности на бизнеса и политическия елит в страната ни. Тук си припомняме значими събития от последните години в обществения и политическия живот на България, ставаме свидетели на всичко онова, което се е случвало и продължава да се случва „зад кулисите“.

Авторът разказва за демократичния преход, започнал след 10 ноември 1989 г. и продължил повече от две десетилетия, за поръчковите убийства на влиятелни личности, за корупцията по всичките етажи на властта, грабежите, извършени под формата на „приватизация“. От много години той следи отблизо всички дела и скандали, свързани с организираната престъпност в България. Огнян Стефанов дава своята гледна точка за пролетарската диктатура и демократичния преход, за да стигне до диктатурата на „белите якички“, олигарсите, и тяхната нетрадиционна престъпност.

Огнян Стефанов е роден през 1954 г. в Плевен. Завършва журналистика в бившия СССР, в гр. Лвов. Работи като журналист във в. „Българска армия”, след това в сп. „Български воин”, а след 1990 г. – в редица печатни издания, сред които вестниците „България“, „Стандарт“ „Новинар“, „Контингент“ и „24 часа“. Огнян Стефанов е създател и главен редактор на електронното издание frognews.bg, както и на в. „Торнадо“. Автор е на сценарии за документални филми и съавтор на книгата с интервюта, посветени на прехода след 10 ноември 1989 г. – „Да живей България!”. На 22 септември 2008 г. Стефанов е жестоко пребит от неизвестни нападатели и дълго време е в кома. Оживява по чудо и благодарение на екипите медици от ВМА. Преживяванията си, както и събитията, които предшестват нападението над него, той разказва в документалния трилър „Кома“.

„Кома“ от Огнян Стефанов тук

 

 

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …