Начало / Свят / Уендъл Бери спечели литературната награда за мир

Уендъл Бери спечели литературната награда за мир

Писателят и поет Уендъл Бери спечели литературната награда за мир „Dayton Literary Peace Prize”, съобщи „huffingtonpost.com”. Призът беше връчен на Бери за цялостен принос в тази област и подтикване на хората да живеят в мир с околната среда.

Бери коментира:

 „Ние сме жестоки към земята, която използваме. Използваме най-жестокия и директен път, за да получим това, което искаме. Като поет и автор на художествена проза, моята работа е да напиша добър стих, добра история. Това е нещо комплексно. Изисква знание, проучвания, работа. През целия си живот съм свидетел на упадъка на селскостопанския живот във всичките му аспекти. Това е историята, с която най-много се занимавам и която най-много обичам. Първото, което ми идва на ум, е че тази награда ме поставя в отбрана компания. Втората ми мисъл е въпрос – достоен ли съм за това отличие? А третата – ако не съм достоен засега, ще се опитам да бъда от тук нататък”.

Уендъл Бери е американски поет, писател, критик и активист в защита на околната среда, роден през 1934 г. Писал е романи, разкази, поеми, есета. Сред произведенията му са „Remembering”, „A Place in Time: Twenty Stories of the Port William Membership”, „Sex, Economy, Freedom & Community”, „The Unsettling of America” и много други. Освен споменатия приз, той е носител на отличията „The National Humanities Medal”, „Richard C. Holbrooke Distinguished Achievement Award” и др.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

unnamed

Писател представя света на психоактивните растения

Майкъл Полан полага важни въпроси за дрогите This Is Your Mind On Plants, както се …