Начало / Свят / Уендъл Бери спечели литературната награда за мир

Уендъл Бери спечели литературната награда за мир

Писателят и поет Уендъл Бери спечели литературната награда за мир „Dayton Literary Peace Prize”, съобщи „huffingtonpost.com”. Призът беше връчен на Бери за цялостен принос в тази област и подтикване на хората да живеят в мир с околната среда.

Бери коментира:

 „Ние сме жестоки към земята, която използваме. Използваме най-жестокия и директен път, за да получим това, което искаме. Като поет и автор на художествена проза, моята работа е да напиша добър стих, добра история. Това е нещо комплексно. Изисква знание, проучвания, работа. През целия си живот съм свидетел на упадъка на селскостопанския живот във всичките му аспекти. Това е историята, с която най-много се занимавам и която най-много обичам. Първото, което ми идва на ум, е че тази награда ме поставя в отбрана компания. Втората ми мисъл е въпрос – достоен ли съм за това отличие? А третата – ако не съм достоен засега, ще се опитам да бъда от тук нататък”.

Уендъл Бери е американски поет, писател, критик и активист в защита на околната среда, роден през 1934 г. Писал е романи, разкази, поеми, есета. Сред произведенията му са „Remembering”, „A Place in Time: Twenty Stories of the Port William Membership”, „Sex, Economy, Freedom & Community”, „The Unsettling of America” и много други. Освен споменатия приз, той е носител на отличията „The National Humanities Medal”, „Richard C. Holbrooke Distinguished Achievement Award” и др.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

roman-kraft-_Zua2hyvTBk-unsplash

Медийна грамотност спасява финландците от дезинформация

Постигането ѝ е въпрос на дългосрочна политика Разбирането за това как функционира света на медиите е …