Начало / Свят / Продажбите на австрийските книжари са в подем

Продажбите на австрийските книжари са в подем

Книжарският бизнес в Австрия отчита като много успешна 2012 г., показва проучване на GfK, цитирано от „Дер щандарт”. Миналата година потребителите са купили материали за четене, включително учебници, списания и вестници, на обща стойност 800 млн. евро.

Ръстът на продажбите е 5%, а същата тенденция се наблюдава и в Германия и в Швейцария. През първите шест месеца на тази година търговците отчитат с 2% по-високи обороти, което предвещава успешна година.

Според експерти успехът на търговците на книги се дължи до голяма степен на трусовете в онлайн гиганта „Амазон”, който беше обвинен в нелоялна конкуренция по отношение на цените. Това върна клиентите в книжарниците, както и в електронните магазини, които повечето вериги притежават. 19% от всички продажби са се осъществили през интернет, показва проучването. Тъй като потенциалът се изчислява на 25%, много малки книжарници също си правят електронни магазини.

В Австрия от няколко години учебниците се предлагат едновременно в книжен и електронен вариант и това вдигна продажбите на дигиталните издания. Търговците на книги в страната са около 1900, като повечето са независим малък бизнес. Един от тях е цитиран от „Дер щандарт” с репликата: „Винаги ще има хора, които искат да си говорят с някого за книги”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …