Начало / Интервюта / Рони Орен, автор на „Тайните на пластилина”: Вълшебството е в простотата и в стопроцентовия успех

Рони Орен, автор на „Тайните на пластилина”: Вълшебството е в простотата и в стопроцентовия успех

РОНИ ОРЕН е утвърден аниматор, педагог с дългогодишен опит в работата с децата, професор в Художествената академия в Тел Авив и автор на много анимационни филми, излъчвани по цял свят. Поредицата му „Тайните на пластилина” се радва на успех навсякъде, където е издавана – дотук в 16 страни, и общият й тираж надхвърля 1 милион екземпляра. Книгите, ярки, красиви и пъстри, наподобяват наръчник за създаването на пластилинови анимационни филми. Но методиката на Орен, при която се върви от простото към сложното, помага и на малките деца да усвоят  изкуството на моделирането и да развиват естетическия си вкус и фината моторика, толкова важна по-късно, когато се учат да пишат.
–––––––––––-

Разкажете за първия пластилинов герой, който сте направили.
–    Като автор на анимационни филми ме поканиха в едно детско предаване на Националната телевизия, където трябваше да създам кратки филмчета към детски песни. Първите ми герои бяха рисувани, но една от песните ме вдъхнови да опитам  с пластилин. След като взех пластилина и започнах да моделирам, разбрах, че това  е моят живот. Първите ми герои бяха жабки, които жонглираха с геометрични фигури.

Да работиш с деца е много интересно, но и трудно. Какво научихте от тях?
–    Най-важното е, че децата винаги живеят в настоящето и проявяват любопитство към всичко. Не се замислят какво е било вчера, не се тревожат за бъдещето. Заслужава си да го усвоим от тях.

Защо избрахте като материал именно пластилина?
–    Защото е ярък, достъпен, лесен за работа и най-важното, няма памет. Бързо мени формата си. Ако фигурката не се е получила, можете да я смачкате и да започнете отначало. Пластилинът позволява да твориш свободно. Децата много обичат този материал, каквото и да направят от него, им харесва.

На пазара се появи първата книга от поредицата „Тайните на пластилина”. Можете ли да кажете с една дума до какво се свеждат те?
–    Вълшебството е в простотата и в стопроцентовия успех. И децата го усещат – на тях им харесва, когато се справят.

На възрастните често им се иска да се върнат в деството. Когато бяхте малък, какво обичахте да правите?
–    Обичах да седя на раменете на баща си, да гледам какво става наоколо и да слушам  как ми разказва за природата и животните.  И досега помня това усещане – важно е детето да се чувства обичано.

 „Тайните на пластилина” тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …