Начало / Свят / Малори Блекман, лауреат на детската литература в Обединеното кралство: Задължителните четива отблъскват

Малори Блекман, лауреат на детската литература в Обединеното кралство: Задължителните четива отблъскват

Британската писателка Малори Блекман определи като „опасен“ начина, по който децата са затрупани със задължителни четива, тъй като това ги кара да пренебрегват книгите още в ранна възраст. Тя изрази позицията си на литературния фестивал на „Лондон ивнинг стандарт“. Пред детската аудитория актьорите  Хю Грант, Рупърт Еверет и Лили Коул четоха известни творби , отбелязва dnevnik.bg .

„Ако едно дете иска да започне „Здрач“ вместо „Мидълмарч“, то трябва да бъде окуражено, тъй като най-важното е то въобще да започне да чете“, казва още Блекман, която е сегашният лауреат на детската литература в Обединеното кралство.

По време на фестивала Блекман е обърнала внимание и на литературата, която родителите препоръчват на децата. Според нея твърде много бащи се опитват да заинтригуват децата с по-сериозни и документални книги вместо с далеч по-привлекателните за децата художествени книжки. „Моят баща смяташе, че да четеш измислени истории е загуба на време“, споделя тя. Блекман също така е на мнението, че учителите трябва да четат на глас в час поне десет минути на ден.

Малори Блекман е родена през 1962 г. Тя пише главно за деца и юноши. Използва научната фантастика, за да изследва социални и етнически проблеми. Написала е множество романи, разкази, сценарии за телевизионни продукции и пиеси.

Свързани заглавия
Малори Блекман е новият Детски лауреат в Обединеното кралство
Малори Блекман: Чернокожите персонажи отблъскват родителите от детските книги

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234121_b

Деян Енев: „Един документ за миналото ни със силата на бомба“

„В Македония под игото. Поменик на мъчениците“ е автентичната история на едно македонско село, оставено …

Един коментар

  1. Филолог

    Точно така!