Начало / Свят / Диагнозата на Холдън Колфийлд според съвременен психиатър

Диагнозата на Холдън Колфийлд според съвременен психиатър

Вчера се навършиха 62 години от публикуването на класиката на Дж. Д. Селинджър „Спасителят в ръжта”. Кратката книга ни показва гледната точка на Холдън Колфийлд, който е главен герой. Творбата описва вътрешните терзания, които мъчат Холдън и последвалите проблеми, с които той се сблъсква, докато скита из улиците на Ню Йорк.

По този повод от huffingtonpost.com се свързаха с Матю Ърлич, психиатър и изследовател в института „New York State Psychiatric Institute in the Division of Mental Health Services”, във връзка с анализ на психичното състояние на Холдън. Той диагностицира персонажа с „посттравматично стресово разстройство”. Ърлич се аргументира с постоянната депресия на героя, неговите полюсни настроения, нестабилност и постоянна умора от действителността.

Психиатърът допълни, че по времето на публикуването на книгата, ако Холдън Колфийлд е бил действителна личност, той е щял да бъде затворен в психиатрична клиника с диагноза маниакална депресия. Съвременната психиатрия обаче би разгледала случая по съвсем различен начин.

„Спасителят в ръжта” тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

225012_b

Стив Бери: Внимавайте, докато четете тази книга: може да остави следа върху вас!

В „Черният списък“ на Джак Кар целият екип на капитан трети ранг Джеймс Рийс загива …