Начало / Свят / Диагнозата на Холдън Колфийлд според съвременен психиатър

Диагнозата на Холдън Колфийлд според съвременен психиатър

Вчера се навършиха 62 години от публикуването на класиката на Дж. Д. Селинджър „Спасителят в ръжта”. Кратката книга ни показва гледната точка на Холдън Колфийлд, който е главен герой. Творбата описва вътрешните терзания, които мъчат Холдън и последвалите проблеми, с които той се сблъсква, докато скита из улиците на Ню Йорк.

По този повод от huffingtonpost.com се свързаха с Матю Ърлич, психиатър и изследовател в института „New York State Psychiatric Institute in the Division of Mental Health Services”, във връзка с анализ на психичното състояние на Холдън. Той диагностицира персонажа с „посттравматично стресово разстройство”. Ърлич се аргументира с постоянната депресия на героя, неговите полюсни настроения, нестабилност и постоянна умора от действителността.

Психиатърът допълни, че по времето на публикуването на книгата, ако Холдън Колфийлд е бил действителна личност, той е щял да бъде затворен в психиатрична клиника с диагноза маниакална депресия. Съвременната психиатрия обаче би разгледала случая по съвсем различен начин.

„Спасителят в ръжта” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

230857_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (9 май – 15 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева 2. Божият ген от Людмила Филипова …