Начало / Свят / П. Г. Удхаус кръстил Джийвс на състезател по крикет

П. Г. Удхаус кръстил Джийвс на състезател по крикет

П. Г. Удхаус кръстил известния си персонаж Джийвс на състезател по крикет, съобщи, британският „Телеграф”. Той се казвал Пърси Джийвс и играл за „Уоруикшър”. Преди мача писателят мислел да именува героя си Джевънс. Той обаче променил решението си и две години по-късно Джийвс се появил в разказа „Extricating Young Gussie”.

Истинският Джийвс така и не разбрал, че е вдъхновил литературен герой. Той бил на фронта и убит в битката при Сома през Първата световна война. Смята се, че той е щял да влезе в английския национален отбор по крикет.

Агенцията, която държи правата върху творчеството на Удхаус, отбеляза 100-годишнината от крикет двубоя, който вдъхновил известния писател. Това стана с публикуването на книгата „The Real Jeeves” – биография на Пърси Джийвс – дело на Брайън Халфърд.

Удхаус е последвал примера на своя приятел Артър Конан Дойл. За него се смята, че е кръстил 249 персонажа на играчи по крикет.

Книги за героите Джийвс и Устър са преведени и на български език. Това са „Горе главата, Джийвс”, „Законът на Устър”, „Пълен напред, Джийвс”, „Джийвс и Устър”, „Джийвс и Устър 2”, „Всичко за Джийвс” и „Джейвс запретва ръкави”.

Книги от П. Г. Удхаус тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …