Начало / Свят / „Нощ на библиотеката” в най-голямото манастирско хранилище

„Нощ на библиотеката” в най-голямото манастирско хранилище

Най-голямата манастирска библиотека в света, която се намира в австрийското абатство Адмонт, ще открие серия от събития под надслов „Нощ в библиотеката”, съобщи порталът CatholicNews.

Организаторите от Бенедиктинската фондация Адмонт ще проведат девет срещи в края на юли и през август с цел да запознаят посетителите с историята на библиотеката и богатата й колекция. В нея се съхраняват близо 200 хиляди тома, като 70 хиляди от тях са изложени в библиотечната зала. Най-ценното от колекцията са 1400 средновековни ръкописи и старопечатни книги. Някои от тях са създадени преди 1500 години. В манастирската библиотека са съхраняват и много редки издания, посветени на науката, правото и философията. Тя е отворена за посещения от 2002 г., когато придобива статута на музей.

Манастирът съществува от 1074 г., а съвременният интериор на библиотеката е създаден през 1774 г. от архитектите Gotthard Geybergom и Josef Huber. Читалнята на Адмонт, решена в бароков стил, е една от най-големите в света. Тя е украсена със стенописи от италианския художник Бартоломео Алтомонте.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …