Начало / Свят / „Гугъл” почете гениалния Рембранд

„Гугъл” почете гениалния Рембранд

Днес, 15 юли, търсачката „Гугъл” почита рождението на нидерландския художник Рембранд ван Рейн (1606-1669) –  един от най-великите в историята на европейското изкуство.

До средата на ХХ век се смята, че Рембранд е автор на повече от 600 картини, около 400 гравюри и 2000 рисунки. Преди 50 години се е създава Проекта за изследване на Рембранд, обединяващ голям брой учени, които изследват критично неговото наследство и ограничават броя на картините със сигурно авторство на около 300. Броят на неговите печатни гравюри се оказва по-устойчив – днес той се оценява на малко под 300. Вероятно през живота си Рембранд създава много повече от 2000 рисунки, но до наши дни оцеляват само много малък брой – изследванията в тази област продължават, като някои експерти оценяват броя на автентичните рисунки на по-малко от 100.

В миналото се приема, че около 90 картини на Рембранд са негови автопортрети, но днес е известно, че той е карал своите ученици да копират автопортретите му като част от тяхното обучение. Според съвременните изследвания броят на автопортретите е над 40 платна, както и няколко рисунки и 31 гравюри, сред които са някои от най-забележителните картини от тази група.  Някои го изобразяват позиращ с квазиисторическо пищно облекло или правещ странни физиономии. Маслените му автопортрети проследяват развитието на художника от несигурен младеж през спретнатия и популярен автор на портрети от 30-те години до угрижения, но силен, възрастен мъж. Заедно те формират забележително ясна картина на човека, неговата външност и психологическа настройка. Възможно е самият художник да не си е поставял такава цел, а просто да е задоволявал значителното търсене на автопортрети на известни художници

Един от централните площади на Амстердам през 1876 г. получава съвременното название Площад на Рембранд в негова чест. В центъра на този площад се намира паметник на художника. В неговия дом от 1911 г. се намира музей, където са възстановени предимно офортите му и се съхраняват много гравюри. Бележити колекции от творби могат да бъдат открити и в други страни в Берлин, Санкт Петербург, Ню Йорк Сити, Вашингтон , Лувърът в Париж и Националната галерия в Лондон. Много от неговите автопортрети се съхраняват в хагската „Маурицхаус“ (Mauritshuis).
През 2009 г. на името на художника е кръстен кратер на планетата Меркурий, един от най-големите в Слънчевата система.

„Въведение към Рембранд“ от Кенет Кларк тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1

Не е зле да си припомним каква е Русия в съзнанието на големите ни възрожденци!

„Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от …