Начало / Критика / Внимание! Има нов цензор

Внимание! Има нов цензор

Макар вече да сме в ХХІ век въпросът с цензурата на книгите все още не е разрешен напълно. В този дух пише Джонатан Зитрейн в текст, публикуван в списанието „Wired”. Той набляга на факта, че съдбата на е-книгите е в ръцете на дистрибуторите, а не на читателите. Ето и какво публикува Зитрейн:

 

„Рей Бредбъри кръстил своя роман за антиутопичен свят, в който книгите се горят, „451 градуса по Фаренхайт”, защото това е температурата, при която хартията започва да гори. Днес обаче трябва да се тревожим и за 72 градуса по Фаренхайт – текстът може да бъде заличен и на стайна температура. Борците за граждански свободи наричат случващото се цензура, ограничаване на книгите в дигитален формат. Макар да няма организирани от правителството унищожавания на книги, се забелязва тревожна тенденция.

Дигиталните книги са в ръцете на дистрибуторите, а не в тези на читателите и библиотекарите. Макар че можеш да четеш през платформа като „Google Books” или пък на четец като „Киндъл”, трудно можеш да запишеш книгата на своя компютър и да я направиш своя. Води се, че едно главно копие на творбата винаги е онлайн, но това го прави уязвимо към манипулация и изтриване.

Погледнете какво стана през септември миналата година, когато журналистката Мария Коникова откри, че „Imagine” от Джона Лерър е изчезнала. „Амазон” изтри резултатите в търсачката си, издателството отказа да разпространява електронни копия и премахна непродадените печатни издания от книжарниците. Не може да се каже, че действията на издателите са нарушаване на свободата на словото, но това показва възможността книга да изчезне. Всеки, който има претенции за нарушаване на авторското право или плагиаризъм има мощно оръжие на своя страна. Дори самата заплаха от съдебно дело може да накара авторите да изтрият от мрежата това, което са написали.

Купуването на книга на личния ви четец не я прави неуязвима в това отношение. През 2009 г. „Амазон” разбраха, че разпространени от тях копия на „1984” от Джордж Оруел за „Киндъл” все още не са част от публичния домейн. В компанията се паникьосаха и изтриха всички е-издания, купени от притежатели на „Киндъл”. Фурорът, който предизвикаха техните действия, ги накара да се извинят и да обещаят, че няма да действат толкова радикално в бъдеще. Въпреки това още едно тревожно събитие стана факт. За разлика от физическите копия, дигиталните такива на книги и музика не са в пълна степен на клиентите. Те са част от договори на дистрибутори. Устройствата са вързани в мрежа и съдържанието винаги може да бъде променено заради решение на издател или автор.

За да се справят с тези предизвикателства, библиотеките трябва да имат правото да притежават напълно копията, които разпространяват. Читателите трябва да имат пълен контрол върху купените материали, веднъж щом са платили за тях. Така, иска ли някой цензура, трябва тя да бъде публична, както в миналото. И нека тогава се понесат последиците”.

Свързани заглавия
Журналист си подаде оставка, след като си призна, че си е измислил цитати от Боб Дилън в книга
Джона Лерър се опитва да обясни творческите проблясъци и признава, че мистериите остават
Излезе книга за магията на изкуството

„Изкуството, сталкерът на ума“ от Джона Лерър тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …