Начало / Свят / Неизвестен разказ на Джоузеф Хелър излиза тази седмица

Неизвестен разказ на Джоузеф Хелър излиза тази седмица

Разказ на Джоузеф Хелър, написан преди неговата класика „Параграф 22”, ще излезе тази седмица, съобщи yahoo.com. „Almost Like Christmas” ще бъде публикуван в списанието „Strand Magazine”. Това е мрачна история за расизма. Разказът е писан в края на 40-те или началото на 50-те години на миналия век. Творбата почти не е виждала бял свят и дава нова гледна точка върху един от значимите автори в американската литература.

„Хелър, в голяма степен, беше човек, способен да вижда през лицемерието и алчността по-добре от останалите автори. Не е учудващо, че е избрал расизма за тема, върху която да пише”, коментира Андрю Гъли, главен редактор на списанието, което специализира в публикуването на редки произведения.

Повествованието ни отнася на неназовано място, където сблъсък оставя бял мъж в кома. Местните смятат, че младият чернокож Джес Калгари за главен заподозрян. Учител се наема с тежката задача да убеди Калгари да се предаде и да се подложи на разпит. Според Трейси Дохърти, биограф на Хелър, тогава той още не е изградил свой литературен стил и е копирал своите идоли, сред които Уилям Сароян.
Хелър пише сатирата „Параграф 22” през 1953 г. Романът излиза чак 8 години по-късно. Войната във Виетнам го прави задължително четиво в американските училища.

Джоузеф Хелър е американски писател (1923 – 1999). Най-известната му творба е „Параграф 22”, продадена в над 10 милиона тираж. На много езици заглавието е станало нарицателно за абсурдна ситуация. Главният герой на романа е капитан Йосарян. Книгата е остра критика на бюрокрацията, с която се сблъсква всеки в армията.

Свързани заглавия
Джоузеф Хелър: Забавлявах се по време на войната
Три книги ще отбележат юбилея на „Параграф 22”
10 от най-значимите американски книги
Пишещата машина, бюрото и лампата на Джоузеф Хелър са изложени в университетска библиотека
Съвети за писане от майсторите

Книги от Джоузеф Хелър тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …