Начало / Свят / Мартин Еймис смята фамилията си за бреме

Мартин Еймис смята фамилията си за бреме

Мартин Еймис смята фамилното си име за бреме, съобщи британският „Индипендънт”. Вестникът се позовава на интервю на известния писател, дадено за радио „Radio 4”. Синът на Кингсли Еймис твърди, че фамилията му е навредила на неговата кариера и че му се иска да е пазил по-голяма дистанция между себе си и своя баща.

„Животът ми щеше да е по-лесен без него. Марката Еймис в един момент започва за заблуждава хората. Подсъзнателно си мислят, че съм роден през 1922 г. и съм написал „Lucky Jim” когато съм бил на 6”, казва той.

Еймис, известен най-вече с романите си „Пари” и „London Fields”, признава, че му се иска и да е водил по-тих живот. Той предизвика скандал в средата на 90-те години, когато поиска аванс от 500 000 паунда за романа си „The Information”. Това доведе до раздяла с тогавашното му издателство „Jonathan Cape” и неговия агент Пат Кавана, съпруга на колегата и приятел на Еймис Джулиан Барнс.

„Такива неща остават. Години наред това беше първото, за което хората ме питаха. Не ми беше лесно”, допълва авторът.

Мартин Еймис е английски писател, роден през 1949 г. Творчеството му се характеризира със остра сатира и черен хумор. Смятан е за един от най-добрите писатели, които не печелят награди. Носи етикет на лошото момче на британската литература, главно заради постоянната си критика към действителността в Обединеното кралство. На български са преведени книгите му „Другите”, „Дом за свиждане” и „Пари”.

Свърдани заглавия
Мартин Еймис иронизира модерното общество в новата си книга
Мартин Еймис: Писането е еротична и весела работа
„Лошите момчета“ в литературата
Дали талантът може да се наследи?

Книги от Мартин Еймис тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

rabie-madaci-RBd4UKCc-unsplash

Инфлацията може да върне читателите в библиотеките

Поскъпването се усеща осезаемо и при книгите Проблемите с хартията и печата се появиха още …