Начало / Класации / „Лошите момчета“ в литературата

„Лошите момчета“ в литературата

Порталът flavorwire.com посочва писатели, които са се откроили като бунтовниците на литературата. Харесвани или не, те са показали нещо нестандартно и са оставили своята следа. Ето и няколко автори, които можем да наречем лоши момчета.

Мишел Уелбек
Той е светило на провокативната литература. Освен това остава верен на убежденията си, дори под напрежение. През 2002 г. беше съден заради твърдението, че ислямът е „най-тъпата религия”. В съдебната зала даде да се разбере, че не мрази практикуващите други религии. Беше оправдан.

 

Кингсли Еймис
Той е печелил много награди, включително „Букър”. Също така е посветен в рицарство. Типично за лошо момче в литературата – пиел е много. Също така е бил член на група писатели, наречена „Ядосаните млади мъже”.

 

 

Мартин Еймис
Крушата не пада по-далеч от дървото. Веднъж „Гардиън” го нарича „авторът, заради когото са водени най-много спорове”. Наистина творчеството на Еймис предизвиква двете крайности – или ти харесва много, или не го понасяш.

 

 

Норман Мейлър
Гигант в литературата, с огромно самочувствие. Имал е мнение по всички въпроси, дори се кандидатира за кмет на Ню Йорк през 1969 г. Винаги готов да се изправи срещу установения ред, въоръжен с интелекта си.

 

 

Джеймс Фрай
Предизвика скандал с автобиографията си „Милиони малки парчета”, който се оказа, че е преувеличен – скара се с Опра Уинфри. Наскоро основа издателска къща, която, медиите твърдят, не съществува. Освен това е трудно да бъде интервюиран.

 

 

Салман Рушди
Повече от известна са сътресенията, които предизвика с най-популярната си книга – „Сатанински строфи”. Освен това скоро беше забъркан в спор с доста по-млада редакторка на списание, която го обвини, че не е кавалер.

 

 

Джонатан Францен
„Нюзуийк” го нарече „писателят, който обичаме да мразим”. Макар да е признат за едно от величията на нашето време, винаги се забърква в някакъв спор. Първо, нарече критик от „Ню Йорк таймс”: „най-глупавия човек в Ню Йорк”, след това оспори авторитета на Опра Уинфри, а и заяви, че „не разбира защо се вдига шум” около Греъм Грийн.

 

 

Лорд Байрон
Лошото момче на романтизма. Лорд Байрон е популярен с арогантното си поведение, бунтовническа нагласа и гения в поезията. Той самият се нарича „странна смесица от добро и зло”. Имал е много дългове, забъркван е в безброй скандали и любовни афери.

 

 

Ханиф Курейши
Започва кариерата си като автор на порнографски произведения (под псевдоним, разбира се). „Опитвам се да покажа света както го виждам. В него живеят хетеросексуални, хомосексуални, цветнокожи и т.н. Всички те имат своите тъмни страни”, казва Курейши.

 

 

Томас Бернхард
Забърквал се е в множество публични скандали. Много противоречив, както и изброените в листа, но на такъв талант всичко може да бъде простено.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …