Начало / Любопитно / 10 актуални книги за лятото от литературен клуб „Хеликон”

10 актуални книги за лятото от литературен клуб „Хеликон”

Предстои ви отпуска. Бързате да приключите с последния досаден ангажимент, да се натоварите в колата и да запрашите нанякъде.Сещате се в последния момент кое липсва на една пълноценна почивка – книга! За да ви спестим лутането из книжарниците, ето десет заглавия, подходящи за отмора. Подсещането е с усмивка, защото в началото бе удоволствието…

”Оцеляване в дивата природа” – четиво за екстремисти. Не е вашият съпруг – смелчага пред телевизора, но Беър Грилс може да го провокира да стане оттам и да тръгнете заедно в прекрасната пустош. Или да довърши започнатия вече ремонт.

”Клуб на любителите на книги и пай от картофени обелки от остров Гърнзи”– спрете да мрънкате колко зле живеем. През Втората световна война в Англия си правят малка общност за оцеляване, в която използват книгите за убежище. Ако дремете на пейката сред село и ругаете кмета, вижте хората наоколо. Има толкова сродни души, с които заедно да отгледате нещо.

“Пътуване с лек багаж” – смисълът е да се разтовариш максимално от всичко.Туве Янсон е като северно сияние – жена, художник и добър писател. Ако не с друго, то ефирните й разкази ще завършите с един сладолед и с чудното усещане, че сте преодолели гравитацията на горещината.

 “Светлина между два океана”– преживявате история, в която трябва да умеете да плувате. Е, не се потапяйте твърде, за да не потънете съвсем в австралийски териториални води, в бурната драма на едно семейство преди век, но с характери досущ като вашите сега. Тази книга няма да спаси брака ви, ако това е целта на почивката. Но ще ви направи значително по-тихи в присъствието на дете.

 ” Руският съсед” – не беше ли английски? Щом помните великата Байганьова философия “всички са маскари”, текстът няма да ви учуди. Все пак, не го използвайте за патриотични цели пред руските туристи. Романът е идеално средство за побратимяване – те ще ви почерпят водка, вие тях топла бира и всички дружно ще се посмеете.

“Приключенията на Камо” – за да не тормозите децата със задължителните списъци през ваканцията. Авторът е, освен голямо име във френската литература, и школуван педагог. Запомнете Даниел Пенак, той прави нещо важно вместо вас – възпитава по забавен начин. Едва ли вече просто ще отсъждате за своето отроче: “умно е, но не чете”. След тази книжка може да започне.

”Сватбена нощ” – сезонът е идеален да направиш някоя глупост. Всички дами уважаващи себе си в мола, знаят името на Софи Кинсела. Чиклитът стана сериозен жанр без претенции, благодарение на нея. Не тръгвайте никъде без дъвка, презерватив, молив за очи и… книга като тази.

“Зимоковецът”– четиво за тийнейджъри. Хем е част от една готина джобна поредица, хем ви спестява усилието да търсите в интернет подходящи фрази за самозащита пред техните гъвкави мозъци. Тери Пратчет е цар на езиковите хватки и отлично се разбира с читатели, готови да абсорбират. Томчето ще ви поддържа будни, за да не изгорите  на плажа.

“Адска жега” – трилър за маниаци. Заглавието е терапевтично- винаги може и по-зле. Динамиката вътре е такава, че по време на четене не се препоръчва  консумация на спиртни вещества и други уповайщи средства. След като затворите последната страница, ще ви се наложи.

“Жената, която търсеше любовта” . Вие сте самотна, интелигентна, неразбрана и няма какво да облечете. Но някъде във вашата дълбинна психология спи безпогрешно чувство за ориентация по отношение на мъжете. Отдалечете се на достъпно разстояние от тях и започнете демонстративно да четете с мисълта, че и най-хубавите книги ти казват онова, което вече знаеш.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Йордан Славейков: „Празнично семейство“ ще засити читатели, на които не им е по вкуса захаросаната любов

Талантливият режисьор и писател ни разказва за новата си книга Йордан Славейков вече направи силен …

4 Коментари

  1. Но техните близки не са толкова въодушевени от прибързания им брак и решават да се намесят. Флис – сестрата на Лоти, измисля сложна схема, с която да саботира сватбената им нощ. Тя иска да оправи живота на сестра си, въпреки че и нейният живот не е идеален. Дали чаканата от Лоти и Бен с нетърпение нощ ще остане незабравима, или ще се превърне в кошмар, който няма да искат да си спомнят? И какво толкова може да се обърка?

  2. Вярно, че се каним да отиваме в отпуск, но изборът на тези книги е толкова еклектичен, че би възмутил всеки добър читател.Има толкова хубави книги издадени напоследък,а вие ни препоръчвате чиклити и всякакви други бози.Затова оставете всеки да направи сам своя избор!

  3. Vania Hinkova

    Аз лично горещо препоръчвам Туве Янсон (за почитателите на добрата литература), Даниел Пенак (за малките читатели) и остров Гърнзи (за всички безотказни романтици)
    : ))

  4. Ха-ха, това е за комиците, свежарско е написано!