Начало / Свят / Тоуп Фоларин спечели наградата „Кейн” за африканска литература

Тоуп Фоларин спечели наградата „Кейн” за африканска литература

Тоуп Фоларин спечели наградата „Кейн” за африканска литература, съобщи „Гардиън”. Той беше отличен за своя разказ „Miracle”. Героите на творбата са нигерийски изгнаници в САЩ. Фоларин е първият писател, живеещ извън Африка, който печели приза. Той прибавя към сметката си 10 000 паунда.

„Възхитен съм. Аз самият съм нигерийски изгнаник и тази награда означава много за мен. Тя ме причислява към дълга традиция от африкански автори. Това е престижен приз. Чувствам се еднакво нигериец и американец. Да спечеля – това за мен е печат на одобрение”, сподели Фоларин. Той е с нигерийски корени, но е роден и израснал в САЩ. Прекарал е година и 6 месеца в Нигерия, но главно е живял в САЩ и Обединеното кралство. В момента живее във Вашингтон.

Това беше 14-то издание на „Caine Prize for African Writing”. Тя се дава всяка година на африкански писател, публикувал разказ на английски език. Отличието носи името на сър Майкъл Харис Кейн, бивш председател на „Booker Group plc”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …