Начало / Свят / Най-четящите държави в света (обновена)

Най-четящите държави в света (обновена)

Руският сайт rbth.ru публикува графика, на която се вижда кои са най-четящите нации в света. Данните са взети от „VTsIOM” – „Руски център за изучаване на общественото мнение”. Данните показват средната стойност на часове на човек, прекарани в четене за една седмица.

Изненадващо класацията се води от Индия с цели 10:42 часа на седмица. На второ място е Тайланд. Там всеки човек отделя 9:24 часа в четене на седмица. Челната тройка допълва Китай с 8 часа. Високи позиции заемат Египет и Чехия, както и Филипините.

Русия е на 7-мо място със 7:06 часа. Франция е на 9-то с 6:54. Германия е на 22 позиция с 5:42 часа на седмица. Следват САЩ със същото време, а малко по-надолу, на 26-то място, е Обединеното кралство с 5:18. Противно на очакванията по-напред от Германия, САЩ и Обединеното кралство са страни като Саудитска арабия, Венецуела, Индонезия и Турция.

България изпада от класацията с по-малко от 3 часа седмично четене на човек. В същата графа са част от Източна Европа, скандинавските държави, Близкият Изток и почти цяла Африка.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. Атанас Панчев

    България изпада от класацията заради ромите. Те не ходят на училище. В България вече неграмотните са една четвърт. Трябва държавата да въведе задължително образование и да гледа стриктно дали се спазва.