На фокус
Начало / България / Откъси от Йовкови творби водят туристите в Добрич

Откъси от Йовкови творби водят туристите в Добрич

Емблематични  откъси от произведения на Йордан Йовков с неговия подпис водят туристите по бележити места в Добрич. Те са част от проекта „Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация“, финансиран от оперативната програма „Регионално развитие“, съобщиха добричките медии.

„Кои са тез, дето съдят на хората и редят световните работи, кой им дава таз сила, имат ли господ?“ – редовете от „Вълкадин говори с бога“ са изписани върху метална табела под стария бор до дома-паметник „Йордан Йовков“. Възстановеният розариум в градския парк „Свети Георги“ посреща посетителите с възклицанието на Люцкан: „Роза! – говори Люцкан. – Бяла! Любов, която въздиша.“ Страници от „Последна радост“ са запечатани върху метален знак и край къщата-музей на писателя: „Нещо много оригинално, полусмешно и полусериозно имаше в характера и в самата фигура на Люцкана… Тоя кротък и простодушен човек можеше да има само едно настроение: някаква възторжена мечтателност, някакво тихо и самодоволно блаженство, за което сякаш нямаше никаква видима причина“. В двора на къщата, в която Йовков се венчава за младата учителка Деспина Йовкова през 1918 година, вече е поставена бронзова фигура на неговия герой, така както го описва – с бомбе и редингот, а в ръката държи кошница. Край новата чешма на градския площад друг надпис пренася атмосферата от „Чифликът край границата“: „На едната страна на мегданя се редят магазини, напреки – малки кафененца и адвокатски кантори, а насреща е околийското управление. До него, малко по-нагоре има чешма“.

Знаци от „По жицата“, „Песента на колелетата“ спират туристите и пред паметника на разказвача по главната улица и край храма „Свети Георги“.
В рамките на проекта, който ползва ресурс от 3 602 000 лева, се подготвя нова експозиция за писателя, съобщиха от Регионалния исторически музей. Вече са обновени музейни обекти, свързани с живота и творчеството на класика, а скоро туристите ще могат да ги посетят и по веломаршрути.

Творчеството на Йовков тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …