Начало / България / Откъси от Йовкови творби водят туристите в Добрич

Откъси от Йовкови творби водят туристите в Добрич

Емблематични  откъси от произведения на Йордан Йовков с неговия подпис водят туристите по бележити места в Добрич. Те са част от проекта „Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация“, финансиран от оперативната програма „Регионално развитие“, съобщиха добричките медии.

„Кои са тез, дето съдят на хората и редят световните работи, кой им дава таз сила, имат ли господ?“ – редовете от „Вълкадин говори с бога“ са изписани върху метална табела под стария бор до дома-паметник „Йордан Йовков“. Възстановеният розариум в градския парк „Свети Георги“ посреща посетителите с възклицанието на Люцкан: „Роза! – говори Люцкан. – Бяла! Любов, която въздиша.“ Страници от „Последна радост“ са запечатани върху метален знак и край къщата-музей на писателя: „Нещо много оригинално, полусмешно и полусериозно имаше в характера и в самата фигура на Люцкана… Тоя кротък и простодушен човек можеше да има само едно настроение: някаква възторжена мечтателност, някакво тихо и самодоволно блаженство, за което сякаш нямаше никаква видима причина“. В двора на къщата, в която Йовков се венчава за младата учителка Деспина Йовкова през 1918 година, вече е поставена бронзова фигура на неговия герой, така както го описва – с бомбе и редингот, а в ръката държи кошница. Край новата чешма на градския площад друг надпис пренася атмосферата от „Чифликът край границата“: „На едната страна на мегданя се редят магазини, напреки – малки кафененца и адвокатски кантори, а насреща е околийското управление. До него, малко по-нагоре има чешма“.

Знаци от „По жицата“, „Песента на колелетата“ спират туристите и пред паметника на разказвача по главната улица и край храма „Свети Георги“.
В рамките на проекта, който ползва ресурс от 3 602 000 лева, се подготвя нова експозиция за писателя, съобщиха от Регионалния исторически музей. Вече са обновени музейни обекти, свързани с живота и творчеството на класика, а скоро туристите ще могат да ги посетят и по веломаршрути.

Творчеството на Йовков тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …