Начало / България / Инициативен комитет предлага „Задочни репортажи за България“ да се изучават в училище

Инициативен комитет предлага „Задочни репортажи за България“ да се изучават в училище

„Задочни репортажи за България“ на Георги Марков да се учат в гимназията. Това иска инициативният комитет „Дом на терора“, който също така смята за наложително създаването на музей на тоталитаризма, отбелязва dnevnik.bg.

Освен репортажите на убития в Лондон дисидент, комитетът предлага в учебната програма да бъдат включени и стиховете на Йосиф Петров, Петко Огойски и други репресирани от комунистическия режим. Проект с тези идеи скоро ще бъде внесен в Министерството на образованието и науката.

Правозащитникът и социолог Васил Къдринов обяви исканията на пресконференция днес. Той каза, че комитетът не дели българските творци на комунисти и антикомунисти. Еднакво уважава и Вапцаров, и Смирненски заради вярата в доброто общество и желанието им да го постигнат, но също така ценят и творчеството на хората, вкарани в затвора по време на комунистическия режим.

Комитетът настоява за музей за престъпленията на тоталитаризма. Най-подходящото място за това според него е бившата Дирекция на Народната милиция на „Лъвов мост”. Комитетът иска да я превърне в „Дом на терора“.

Ако искането на комитета бъде отхвърлено още веднъж, той ще организира блокиране на столичния булевард „Сливница“.

„Задочни репортажи за България“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …