Начало / България / Инициативен комитет предлага „Задочни репортажи за България“ да се изучават в училище

Инициативен комитет предлага „Задочни репортажи за България“ да се изучават в училище

„Задочни репортажи за България“ на Георги Марков да се учат в гимназията. Това иска инициативният комитет „Дом на терора“, който също така смята за наложително създаването на музей на тоталитаризма, отбелязва dnevnik.bg.

Освен репортажите на убития в Лондон дисидент, комитетът предлага в учебната програма да бъдат включени и стиховете на Йосиф Петров, Петко Огойски и други репресирани от комунистическия режим. Проект с тези идеи скоро ще бъде внесен в Министерството на образованието и науката.

Правозащитникът и социолог Васил Къдринов обяви исканията на пресконференция днес. Той каза, че комитетът не дели българските творци на комунисти и антикомунисти. Еднакво уважава и Вапцаров, и Смирненски заради вярата в доброто общество и желанието им да го постигнат, но също така ценят и творчеството на хората, вкарани в затвора по време на комунистическия режим.

Комитетът настоява за музей за престъпленията на тоталитаризма. Най-подходящото място за това според него е бившата Дирекция на Народната милиция на „Лъвов мост”. Комитетът иска да я превърне в „Дом на терора“.

Ако искането на комитета бъде отхвърлено още веднъж, той ще организира блокиране на столичния булевард „Сливница“.

„Задочни репортажи за България“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Йордан Славейков: „Празнично семейство“ ще засити читатели, на които не им е по вкуса захаросаната любов

Талантливият режисьор и писател ни разказва за новата си книга Йордан Славейков вече направи силен …