Начало / Автори / Орасио Кирога – разказвачът на тропически приказки

Орасио Кирога – разказвачът на тропически приказки

Той далеч не е типичният детски автор – от старите снимки гледа един мрачен, малко странен и тъжен човек, ала приказките му удивляват и усмихват.

Орасио Кирога е роден в Уругвай, но по-голямата част от живота си прекарва в Аржентина. Създал е приказки и разкази за възрастни и деца. Наричат го родоначалник на магическия реализъм и майстор на латиноамериканската новела… В приказките му за деца има и мъдрост, и красота, и мистика, и жестока реалност…

Орасио Кирога е един от онези талантливи, но трагични автори, като че ли прокълнат да губи всичко, до което се докосне. Пагубните и злокобни събития от живота му обаче не отнемат от красотата и жизнената енергия на неговите приказки. Трагичният контекст е белязал творчеството му,  но това, което ме възхищава у Кирога, е стремежът да разказва живота в най-причудливи форми и цветове – на шарени змии, прелитащи папагали.. носен на гърба на огромна костенурка.
Поразен от красотата на аржентинската селва, той решава да се засели в Сан Игнасио, провинция  Мисионес. През този период  създава най-добрите си съчинения.
Странната атмосфера на девствените гори край бреговете на река Парана, населени с чудовищни змии, мравки, ядящи хора, и всякакви опасни твари, пропива приказките му с особена тревожност и мистичност. Стилът му е богат на орнаменти, смесица от жесток реализъм и екстравагантна фантазия, които придават на приказките му уникално звучене. От този стил са повлияни много южноамерикански писатели след Кирога.

Приказките от неговия “тропически” период носят от хармонията и чувството за свобода, което дава животът сред природата, но също и от меланхолията и жестоката реалност на смъртта. Всичко това, за да не забравяме колко красиво и колко уязвимо е нашето съществуване.

През 1936 г. Орасио Кирога се разболява от тежка болест, приет е в болница в Буенос Айрес. Разбирайки, че е неизлечимо болен, той слага сам край на живота си.

Роден: 31 декември 1878 г., Салто, Уругвай – умира на 18 февруари 1937 г., Буенос Айрес.

Образование:  Интересите му са разностранни: химия, медицина, фотография… Завършва Политехнически институт в Монтевидео, Уругвай.

Професия: Работил е като преподавател по испански език и литература в Буенос Айрес (1906), секретар на уругвайското посолство в Аржентина (1916),  уругвайски консул в провинция  Misiones (1931-1934).

Първа книга:  Първата му книга „Коралови рифове” излиза през 1901 г. От зрелия му творчeски период най-известни са  „Разкази за любовта, безумието и смъртта“ (1917)  и „Приказки от селвата“ (1918). Придобива международна известност след 20-те години на миналия век, когато преводите му стигат до САЩ и Франция.

Любопитно: Кирога е бил страстен велосипедист. В къщата музей в родния му град Салто се пази неговото колело. Прахът на Кирога е затворен в метален цилиндър, който се съхранява в дървена урна. Тя представлява скулптура, изобразяваща главата на писателя. Тази дървена скулптура е изработена от корен на тропическо дърво и пренесена в родния му град.

Надежда Господинова, „Книжанка”
http://knijanka.com/

Свързани заглавия
„Приказки от селвата” от Орасио Кирога (анотация)

„Приказки от селвата” тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …