Начало / Любопитно / 10 книги за начинаещия читател

10 книги за начинаещия читател

Порталът flavorwire.com, известен с експериментите си и нестандартното си отразяване на литературата, този път изненадва, като предлага 10 книги, които трябва да бъдат прочетени от човек, който никога през живота си не е чел. Поводът е, че редакторите му попаднали на автор на 20 готварски книги, който обаче не бил чел романи. Ето селекцията за начинаещите читатели:

„Приключенията на Хъкълбери Фин”, Марк Твен – подходящо начало на „читателския живот”, човек никога не може да сбърка с избора на Хък Фин, а в добавка ще получи блестящите социални коментари на един от най-значимите американски писатели.

„Хамлет”, Уилям Шекспир – всеки трябва да прочете Шекспир. Досаден е, казвате? Не и „Хамлет” – тук има убийства, духове, самоубийство и много лудост.

„Спасителят в ръжта”, Дж. Д. Селинджър – Холдън Колфийлд е привлякъл много тийнейджъри в света на четенето и, ако трябва да сме честни, едва ли ще се насладите изцяло на романа, ако вече сте възрастни. Но книгата е част от колективното американско съзнание, чието опознаване е богатство, независимо от възрастта.

„Сърце на мрака”, Джоузеф Конрад – не се плашете, тази книга изглежда сериозна и е, но е и супер кратка. Това е най-илюзорната и тревожна история край лагерния огън, която сте чували, но ще я научите на сигурно място, у дома.

„Великият Гетсби”, Ф. Скот Фицджералд – не само е кратка и ясно написана, но е и крайъгълният камък на американската литература.

„Играта на Ендър”, Орсън Скот Кард – част от началото на читателския живота е човек да разбере какви книги харесва. Класиките са най-сигурни, но е възможно вкусът да клони към научната фантастика. Има само един начин да се разбере – като се прочете. Тази книга държи здраво читателя от първия до последния си ред.

„Хобитът”, Дж. Р. Р. Толкин – а може би това е фентъзито, което ще запали читателския мотор? Чудесен старт.

„Да убиеш присмехулник”, Харпър Лий – друга американска класика, разказваща за най-добрия баща, което всяко момиче мечтае да има. Плюс изключителна историческа перспектива, написана по най-добрия начин. Не се чудете защо всички са я чели.

„Обичана”, Тони Морисън – една от най-добрите книги в новата ни история, еднакво обичана и от читатели, и от критици. Няма да те накара да се чувстваш добре, тъй като е сърцераздирателна равносметка на избягала робиня, която се опитва да спаси децата си от собствената им участ.

„Мисис Далауей”, Вирджиния Улф – това е малко за напреднали, наистина. Но ако сте откривателски тип, няма да се разочаровате. Може да ви се наложи да я четете два пъти, но непременно трябва да я прочетете.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

2 Коментари

  1. „Приключенията на Хъкълбери Фин”, Марк Твен – подходящо начало на „читателския живот”, човек никога не може да сбърка с избора на Хък Фин, а в добавка ще получи блестящите социални коментари на един от най-значимите американски писатели.

  2. Pável Ismael

    Всичките книги не само от Западния свят, ами и то от англо-саксонската секция. Ще приема, че начинаещите читатели е здравословно да се захранят с англоезична литература и да останат с впечатление, че останалия свят (Източна Азия, Мюсюлманския свят, Латинска Америка, Европа без Великобритания) не произвежда достойни за начинаещите читатели творби…