Начало / Критика / „За” и „против” е-книгите

„За” и „против” е-книгите

Пенелопе Лайвли, носител на „Букър”: „Електронните книги са за безчувствени особняци”

 

Писателката Пенелопе Лайвли смята, че книгите в електронен вариант никога не могат да заменят реалните такива. „Има две ситуации, при които четци могат да бъдат полезни. При дълго пътуване и в болница. Но като основен метод за четене на книги, изключено. Не бих го направила. Смятам, че човек, чиято библиотека се състои от електронен четец, оставен на масата, е безчувствен особняк”, казва носителката на награда „Букър”.
78-годишната авторка споделя за британския „Телеграф”, че книгите вече не заемат основно място в живота на децата. „Децата четат по-малко в днешно време. Сега има и други забавления като телевизия или интернет. Те свързват четенето с учене за изпит и това ги отблъсква”.

Наоми Алдерман, също известна британска писателка, обаче подкрепя идеята за книги в електронен вариант. „Създават се нови възможности. Ние едва започваме да виждаме ефекта на дигиталните книги. Те предоставят повече възможности и за писателите. Средно книгите са между 80 000 и 100 000 думи. Какво ако имаш брилянтна идея за творба от 25 000 думи? Или пък сага от 500 000? Никой не иска да ги издава. Но при електронния вариант няма такъв проблем”.

Саймън Морис, мениджър на услугата на „Гугъл” за сканиране на книги, е фен на класическия формат, но не е против дигиталния. „Харесва ми чувството да докосна книга. Обичам и да покривам рафтовете си с тях. Не смятам, че е-книгите ще ги заменят. Просто вече има различни продукти”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …