Начало / България / Почина писателят Александър Градинаров

Почина писателят Александър Градинаров

Вчера в Париж почина след дълго боледуване писателят Александър Градинаров, съобщи bivol.bg.

Роден в Русе през 1959 година, Александър Градинаров се преселва във Франция в началото на 90-те. Работи като преподавател по култура и комуникации в университета Марн ла Вале. От 2004 г. е главен редактор на в. „Парижки вести“, издаван на български и френски език. Председател на Българската федерация по френски бокс (БФФБ).

Автор е на романите „Архетип“ (ИК „Сатир“, 2005), „Срещу хуните на Атила“ (ИК „Световит“, 1999), „Antiparfum“ (ed. Canevas Editeur, 1995), „Безпощадна воня“ (1993), новелата „Tcho-Gog“ (Монд Дипломатик, Париж, 1992), както и на множество разкази и новели, част от които са издадени в сборника „French Love“.

„Големият проблем на България е липсата на гражданско общество, което е гарант и здрав разум срещу политически и всякакви други манипулации и изстъпления. Липсата на гражданско общество – носител на здрав разум позволява на управляващата класа да манипулира електората, тъй като хората са загубили оценъчната си система.По този начин избирателите се превръщат в жертви, те го чувстват, но не правят нищо, за да погледнат как функционират западните общества.В този смисъл свободата на словото в България е като крясък в бездната на безпринципността.Проблемът не е в това дали медиите ще разпространят или не някаква информация, проблемът е, че консуматорите на тази информация са неспособни да я оценят морално.Но дори ако я оценят като неприемлива, те не биха взели мерки да реагират публично срещу нея.Дори ако просто трябва да излязат вкупом на улицата и манифестират за своите права на граждани“, заяви Градинаров в едно от последните си интервюта, дадено за drugatabulgaria.org.

Книги от Александър Градинаров тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …